• År 1962 attackerar Moa Martinson den moderna maten och raljerar över pizzan i radio. Hon tycker att man ska äta på enkelt svenskt vis: spickesill och slarvsylta. 

 • Lennart Nilssons bilder av människokroppens inre beundras världen över. Fotoboken Ett barn blir till, med närstudier av det växande fostret, har blivit en nutida klassiker. Lennart Nilsson, som idag är 93 år, har varit ganska tillbakadragen och det finns få intervjuer i radioarkivet. Men i Vetandets värld från 1982 berättar han hur allt en gång startade.

 • I boken A-bombens barn, som gavs ut några år efter att atombomben föll över Hiroshima, berättar 2000 barn och ungdomar i skakande skildringar om hur atombomben på ett ögonblick slet sönder deras liv.

  Redaktör för det här programmet från 1960 är utrikeskorrespondenten Kurt Andersson.

 • – Res till solens och vinets land och bli en ny människa! 
   
  Så salufördes de tidiga charterresorna till Mallorca. Och det var många som lockades. I början av 60-talet besöktes ön av 25 000 svenskar per år. Alla var inte så resvana då, och slutsatsen för många var: det är inte som hemma!

 • Här intervjuas en trött Pia Degermark av Ekots Lennart Swahn dagen efter att hon fått priset för bästa kvinnliga skådespelarprestation i Bo Widebergs film Elvira Madigan i Cannes 1967. I filmen om den tragiska kärlekshistorien om lindanserskan Elvira Madigan och kavallerilöjtnanten Sixten Sparre, spelade Thommy Berggren den manlige huvudrollen.

 • På 1960-talet kunde cykelentusiaster glädja sig åt ett eget radioprogram, Sveriges cykelradio. Programledaren Erik Sandström läste brev från hela Sverige om cyklisternas bekymmer och glädjeämnen. Och det är mycket som känns igen: Ilskan mot hänsynslösa bilister, brist på cykelbanor och krav på ökat säkerhetstänkande hos ansvariga politiker.

 • "Berätta om Pippi Långstrump" bad Astrid Lindgrens dotter 1941 när hon låg sjuk. Tre år senare skrev Astrid ner berättelsen om Pippi och gav den i present till dottern på hennes tioårsdag. Året därpå, 1945, kom Pippi Långstrump ut som bok.

  I ett utdrag från programmet Frågvisa trean - för flickor och pojkar från 1968 ställer skolbarn frågor till Astrid Lindgren om bl a Pippi Långstrump.

 • Vietnamkriget blev ett krig som fick en hel ungdomsgeneration medveten om de övergrepp som skedde mot länder i den så kallade tredje världen. Under slutet av 60-talet växte världsopinionen mot detta krig som tog slut 1975.

 • Ur Arkivet: Kalla krigets kapplöpning till månen

  För femtio år sen pågick en kapplöpning mellan USA och Sovjetunionen - vilken supermakt skulle komma först till månen? Länge såg Sovjetunionen att leda kapplöpningen. Den 18 mars 1965 kom nyheten att den ryska kosmonaut Aleksej Leonov lämnat rymdskeppet Volchod 2 och utfört den första rymdpromenaden.

 • Ur Arkivet

  I veckan har Selma premiär i Sverige, en film som skildrar fredspristagaren Dr Martin Luther King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner - en kampanj som kulminerade i marschen från Selma till Montgomery, Alabama i mars 1965. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att i augusti samma år införa The Voting Rights Act.

 • 17 oktober i Paris 1961. Omkring 200 fredliga algeriska demonstranter uppges ha dödats av polisen medan de protesterade mot ett utegångsförbud som instiftats en vecka tidigare, och som bara gällde dem. Frankrikes regering har ännu inte erkänt den fulla omfattningen av massakern, som förblir ett mörkt kapitel i landets historia.

 • För 52 år sedan, den 3 oktober 1962 sändes Hylands Hörna för första gången. Det kom att bli en av 1960-talets största TV-succéer. Lennart Hyland började sin bana på radion redan 1945. Han beskrev själv radion som något av en diversehandel under de första åren efter krigsåren, där han fick möjlighet att testa nya idéer.

 • För 50 år sen, 1964, godkände medicinalstyrelsen i Sverige p-piller.  Fyra år tidigare hade det amerikanska läkemedelsverket godkänt det allra första hormonella preventivmedlet - läkemedlet Enovid. SR Minnen har följt det omdebatterade pillrets historia från 60-talet och framåt.

 • Nu fyller den svenska flygande räven Ove Fundin, 80 år. Han är en av sveriges bästa speedwayförare genom tiderna med fem VM-titlar. Smeknamnet "The flying fox" fick han för sitt röda hår. 1967 åkte han hem sitt sista VM-guld i säråkning med Bengt Jansson på Wembley Stadium i London.

 • Den 25 april 1952 publicerade de bägge forskarna James Watson och Francis Crick den första vetenskapliga artikeln som beskrev DNA-molekylens spiralform. Även om det finns flera som direkt eller indirekt var inblandade i upptäckten så var det Watson och Crick som tillsammans med Maurice Wilkins som fick Nobelpriset i medicin 1962.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista