Hallå Skåne

Malin Gustafsson - från sofflock till SM-medaljör

Malin Gustafsson: Idrott sitter lika mycket i knopp som kropp
15 min

Tänk att ha varit lat, rökare och skadad i 17 år. Sen slår du vad med ditt barn. Ett löplopp ligger i potten och du förlorar. Fem år senare är du superidrottare, med medaljer från veteran-SM och en instruktörsutbildning i Army Fitness. Det är verklighet för 37-åriga Malin Gustafsson från Bromölla.

– Jag var på ett träningspass med min dotter Hanna, hon tyckte det var jobbigt och då var jag lite kaxig. Hur svårt kan det vara att sätta ett ben framför ett annat menade jag, säger Malin Gustafsson.

De orden ledde fram till vadet. Om dottern Hanna tog medalj i en tävling skulle Malin springa ett lopp också. Hanna tog medalj och enligt vadet skulle Malin springa ett 100-meterslopp ett år senare.

– Vägen dit var inte alls kul, jag hade gamla skador också att tampas med. En ny vana ska ta 21 i dagar, men inte för mig. Jag började i en grupp med ungdomar, så då jämförde jag mig med dem också. Efter ett halvår började det gå lite lättare.

Ett år efter vadet står Malin på startlinjen. Hon funderade över att springa till skogs när hon såg de 19-åriga tjejerna med "28" magrutor som tränat friidrott hela livet.

– Men jag kom i mål och det var så fantastiskt. Jag kände att det här vill jag göra igen.

Sedan dess har blivit tre silvermedaljer på Veteran-SM och en utbildning till instruktör inom Army Fitness. Men det är inte bara kroppen som Malin jobbar med.

– Det mentala är jätteviktigt. Tankarna kan verkligen ställa till det. Jag hade många rädslor när jag började och som hindrar en från att göra det man vill. Många vill men kanske inte vågar hitta sin egen bana, säger Malin Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".