• 1 av 2
  2 av 2
  funktionsnedsättning

  Emma Jönsson gästar mig idag. Hon är en ung stark tjej som föddes med diagnosen SMA. Hon kommer att berätta om muskelhjälpen.se där hon vill hjälpa andra med samma sjukdom och hur det är att leva som funktionsnedsatt, med ständing assistanshjälp i dagens samhälle.

 • Ängelholm

  Många unga funktionsnedsatta är hänvisade till hjälp från föräldrar för att livet ska fungera. Så kallad pushning, att hjälpa funktionsnedsatta att följa rutiner i vardagen, ger inte rätt till assistans i tillräcklig utsträckning. Nu protesterar Stefan Persson, en av alla föräldrar, och skriver ett brev till socialminister Göran Hägglund.

 • GÄSTSIDEKICK

  Varje fredag får en lyssnare chansen att vara gästsidekick i Hallå Skåne och då får du vara med under hela sändningen. Idag heter han Dennis Junge som är 25 år och kommer från Kristianstad.

 • Förmiddag

  Alla funktionsnedsättningar syns inte men att leva med aspergers kan göra att ingen dag blir den andra lik. Dagens förmiddag med Wivan Kristina Sandberg gästas av Adrian Cronqvist som lever med aspergers syndrom.

 • Broby

  Runt 1 procent av Sveriges befolkning har en utvecklingsstörning. En av dem är Maria Olsson. Hon är 32 år, har Downs syndrom och ska snart flytta hemifrån till en egen lägenhet inne i Broby. Idag bor hon med sina föräldrar några kilometer utanför samhället.

 • 1 av 2
  2 av 2
  Så funkar jag

  Helge Änglar startade 2001 och har sin hemmabas på Kulturhuset Barbacka i Kristianstad. De spelar pop, rock och visor och har ibland workshops med barn som besöker Barbacka. Hasse Strandberg stack förbi replokalen och snackade med gänget som ser möjligheter istället för hinder.

 • SÅ FUNKAR JAG

  "Mitt namn är Weronica och år 2000 bestämde jag mig för att förändra mitt liv. Det började med en ADHD/DAMP diagnos och en kamp mot mitt självdestruktiva jag.  En kamp för mina barn och för min självständighet. En kamp på liv och död som jag bestämde mig för att överleva." Så stod det i ett mail som Veronica skickade till redaktionen. Veronica berättade sin historia för Morgonen.

 • Hässleholm

  Kvinnor med funktionsnedsättning utsätts för våld av närstående personer i högre utsträckning än andra kvinnor. Och det ställer krav på kommunerna som enligt socialtjänstlagen ska erbjuda stöd till utsatta, oavsett förutsättning i livet.

 • Skåne

  Jan Lexell är en man med många titlar. Han är professor vid Lunds Universitet och överläkare i rehabiliteringsmedicin vid Universitetssjukhuset i Lund. Dessutom var han ansvarig över hela Sveriges trupp under Paralympics i London i sin roll som förbundsläkare i Sveriges Paralympiska Kommitté.

 • 1 av 7
  2 av 7
  3 av 7
  4 av 7
  5 av 7
  6 av 7
  7 av 7
  Förmiddag ute

  Förmiddags utesändningsgäng åkte under torsdagen till Glimåkra folkhögskola där Wivan Kristina Sandberg, Jenny Johnsson Roos och Catharina Jaunviksna besökte skolans baslinje.

 • så funkar jag

  Om man har en funktionsnedsättning finns det också hjälpmedel som man kan ha nytta av. Vare sig det gäller att kunna ta sig fram, jobba eller idrotta. Ett av ställena i Skåne där man jobbar med detta är region Skånes hjälpmedelsverksamhet i Kristianstad.

 • Hässleholm

  I framtiden kan kommunerna i Skåne NordOst komma att anställa en tillgänglighetsrådgivare. Just nu håller Hässleholms kommunala handikappråd på att undersöka om intresset finns bland de andra kommunerna för att inrätta en sådan tjänst.

 • 1 av 2
  2 av 2
  Kristianstad

  Just nu byggs det sista av Kristianstads nya rådhus som ska öppna till våren. Men hur är egentligen tillgängligaheten i huset? Tillsammans med Zita Boman, som har en synskada, tog P4 Kristianstad och gjorde en tillgänglighetsvandring i rådhuset.

 • veckans dj

  Pax Axensköld väljer musiken denna veckan som veckans DJ. Pax är känd från tv-serien Mot alla odds, senaste gången nu när de skulle vandra i Nicaragua. Pax arbetar på Furuboda folkhögskola och har precis blivit sambo. Han har en förkärlek till ballader.

 • HALLÅ MAKTEN

  Karl-Otto Rosenqvist är miljöpartist och politiker i Ängelholms kommun där han sitter i kommunstyrelsen och i fullmäktige. Ända sedan 2006 har han fått kämpa för att livet som politiker ska anpassas till hans funktionsnedsättning som är en synskada.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista