Stefan Perssons dotter har en funktionsnedsättning och är beroende av sina föräldrar för att livet ska fungera. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Ängelholm

Många funktionsnedsatta beroende av sina föräldrar

Förälder: Om inte vi är där hela tiden blir hon sittande på rummet
1:27 min

Många unga funktionsnedsatta är hänvisade till hjälp från föräldrar för att livet ska fungera. Så kallad pushning, att hjälpa funktionsnedsatta att följa rutiner i vardagen, ger inte rätt till assistans i tillräcklig utsträckning. Nu protesterar Stefan Persson, en av alla föräldrar, och skriver ett brev till socialminister Göran Hägglund.

– Vi har en 23-årig dotter som vi måste stötta för att hon ska gå upp, klä sig och för att hon ska äta. Annars blir hon kvar i sängen och tittar på tv, säger Stefan Persson.

Efter en dom för några år sen gör man tolkningen att behov av pushning inte ger rätt till så mycket assistans.

– Som det nu är har vi rätt till ungefär 30 minuter om dagen. Det är den tid det tar för att få Karin ur sängen och till toaletten. Sen skulle allt annat få stå tillbaka, säger Stefan Persson.

Att bli pushad så att man gör det som ska göras för att vardagen ska gå ihop blir särskilt viktigt när man flyttar hemifrån och där kommer nästa problem; det går nästan inte att få en plats på ett gruppboende, säger Stefan Persson:

– I varje fall här i kommunen är det kö.

– Det här innebär att de funktionsnedsatta är helt beroende av föräldrarnas möjligheter att ha dem boende hemma, säger Stefan Persson.

Mer om Så funkar jag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".