Carl-Göran Svensson (C), Siv Bildtsén (MP), Christer Vigren (ÖP), Karl-Erik Olsson (S) och Ingemar Roosberg (FP). Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Fem partier ska styra Simrishamn

0:58 min

För att få ihop en majoritet fick Socialdemokraterna söka samarbeten på båda sidor av blocken. Nu har man landat i ett fempartistyre tillsammans med Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Österlenpartiet.

Tidigare under processen var det även tal om att Feministiskt initiativ skulle ingå i majoritetsgruppen. Nu får partiet istället återigen sitta i opposition.

- De har en kanske för långt gående politik till vänster, om jag får uttrycka mig lite försiktigt, säger Socialdemokraternas Karl-Erik Olsson.

- Min tanke var att vi skulle försöka hitta en snabb lösning för att bilda en majoritet. Sen har vi haft olika tankar och konstellationer under resans gång.

Näst störst i den nya majoriteten är Centerpartiet som liksom Österlenpartiet går direkt från samarbetet med Moderaterna.

Att centern återigen söker sig till Socialdemokraterna, vilket senast hände efter valet 1994, beror på att man vill driva en mittenpolitik i Simrishamn.

- Socialdemokraterna upplever vi vara ett balanserat parti som ligger i mitten och har rätt många gemensamma värderingar med oss, säger Carl-Göran Svensson, Centerpartiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista