Hallå Skåne

Tomelillaelever för en hållbar framtid

3:09 min

På Tomelilla konsthall pågår just nu en utställning om hållbar utveckling, skapad av elever från Smedstorps skola och Byavångsskolan i Tomelilla. Här visar de upp granskningar de gjort och vilka idéer de har för en bättre framtid.

Alva Jönsson och Anton Östergren från årskurs 6 på Byavångsskolan har tittat närmare på butikerna i Tomelilla.

- Vi har intervjuat affärer om hur mycket ekologiska varor de har, säger Alva Jönsson som tycker att mer mat ska fraktas på järnväg istället för med lastbil.

Klass 5 från Byavångsskolan har spanat framåt och lämnat förslag på hur Tomelilla kan se ut i framtiden.

- Vi har tänkt på att vi kan förminska utsläppet från transporter och bilar så att man åker mer tåg, säger Lukas Erlandsson.

- Och att vi använder solpaneler och vindkraftverk mer.

Detta skulle kunna bli verklighet om allting samlas under ett och samma tak, menar Nellie Björnram.

- Vi kommer ha allt på samma plats i en stor byggnad så att man inte kör bil alls, säger hon.

- Det skulle vara väldigt många som bor där och vi skulle ha varuhusen och mataffärerna längst ner. Om man ska till en annan stad så kommer man att få ta tåget.

Under höstterminen har klasserna deltagit i projektet Energifallet i Skåne som genomförs av Naturskyddsföreningen. Det handlar om att ta del av läromedel som rör energi och hållbarhet.

Sanna Dufbäck som besöker skolorna tror att det är viktigt för eleverna att få med hållbar utveckling i undervisningen.

- Det är ett område som täcker väldigt många ämnen i skolan och som kan vara svårt för lärarna att få med precis jämt. Så Energifallet försöker hjälpa till att se var man kan plocka in hållbar utveckling, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista