Kerstin Bohne är ordförande i Tomelillas nya integrationsråd. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Kerstin Bohne är ordförande i Tomelillas nya integrationsråd. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Integrationsråd ser möjligheter

Integrationsrådet: "Verkligheten kommer ikapp oss"
1:29 min

Tomelilla kan snart få sitt första asylboende när Migrationsverket öppnar Stora Hotellets 94 platser för flyktingar. Asylboendets placering, vid det stökiga torget, har oroat många medan kommunens nya integrationsråd försöker lugna och se möjligheter.

- Oron är ju befogad på så sätt att vi har haft problem med trakasserier mot flyktingar och andra problem på torget. Vi har ögonen på det nu, men långsiktigt finns det massor att göra. Jag tror det handlar mycket om att skapa sysselsättning för unga på fritiden, säger Kerstin Bohne som är ordförande i integrationsrådet.

Kerstin Bohne är miljöpartist och ganska färsk i politiken och ordförandeposten i integrationsrådet kan bli en het stol framöver.

- Jag tror att för oss alla så kommer verkligheten ikapp oss nu. Så här har det varit i många kommuner och nu är det dags för Tomelillas. Det här är verkligheten och den måste vi hantera.

Kommunen är förberedda för att ordna evetuell skolgång för barn och tittar redan på grannkommunen Simrishamns erfarenheter kring ett större flyktingmottagande.

För integrationsrådet handlar det om att knyta de ideella föreningar närmare kommunen för att skapa god integration. Närmast väntar möten med kyrkorna, sen folkhögskolan och somaliska kulturföreningen. De tittar också på att ge idrottsföreningar som väljer att arbeta med integration större bidrag.

Om nackdelarna med boendets placering är en stökig miljö med risk för konflikter så at är fördelarna att de asylsökande får nära till service, kommunikationer och bibliotek. Kerstin Bohne ser positivt på möjligheterna att skapa ett gott mottagande och hoppas att frågorna som nu dyker upp blir starten på ett mer omfattande arbete runt torget.

- Vilket torg vill vi ha framöver och hur kan vi få ett mer öppet och tolerant Tomelilla med ett torg vi kan vara stolta över?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".