Kendra Obho var ett av 30 barn som deltog på barnkonstveckan i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Kendra Obho var ett av 30 barn som deltog på barnkonstveckan i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Kendra valde konsten på sommarlovet

Kendra: "Mitt rum är helt stökigt av pyssel"
1:27 min

30 barn på Österlen valde skolan framför bad på sommarlovet. Men det handlade mest om lekfullt skapande och kreativitet när Österlenskolan för konst och design bjöd in till barnkonstvecka och till stranden kom de ändå.

8-åriga Kendra Obho visar en fisk som hon gjort genom att gräva ett hål i sanden, fylla på med glasbitar, stenar och gips och sedan lyfta ur skulpturen ur gropen.

Fisken finns nu med på den havsinspirerade utställningen Konstskutan på Österlenskolan för Konst och Design i Simrishamn. Att 30 barn ville överge sommarlovet för skola på sommaren förklarar Kendra så här.

- Jag älskar att pyssla. Mitt rum hemma är helt stökigt av pyssel, ler hon.

Kendra och de andra konstnärerna under barnkonstveckan var mellan 8 och 12 år, men Österlenskolan är alltså i vanliga fall tillhåll för vuxna konststudenter. Att bjuda in barn till en gratis vecka där tre erfarna konstnärer undervisade i flera olika tekniker, har både ett kortsiktigt och långsiktigt syfte, säger assistenten Ismelda Kruslinda.

- Det handlar om att så ett frö och öppna upp för konsten. Det har ju hänt flera gånger förut att de barn som deltagit på barnkonstveckan sökt in till skolan sen när de är 18-19 år.

Utställningen pågår på Österlenskolan i Simrishamn fram till den 14 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".