Elever på sommarskolan i Osby
1 av 2
Elever på sommarskolan i Osby. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/Sverges Radio
Staffan Andrée är samordnare för frågor som rör nyanlända och skolgång. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Staffan Andrée är samordnare för frågor som rör nyanlända och skolgång. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Nytt asylboende oroar inte

Samordnare: "Övertygad att vi klarar det igen"
1:28 min

Ett nytt asylboende öppnar i Hammenhög. Simrishamns kommun fick beskedet i dag och inför skolstarten nästa vecka kan därför antalet skolelever förändras dramatiskt. Men nu är man van.

Ryckigheten i asylboenden som lika snabbt öppnar som stänger i takt med Migrationsverkets upphandlingar har kritiserats, både ur human synpunkt och för hur svårt det är för kommuner att hantera plötsliga tillskott eller förluster av barn i skola och förskola.

I dag fick kommunen besked om att ett nytt boende med 77 platser öppnar i Hammenhög - redan i morgon. Nu i dagarna slutbesiktigar Migrationsverket ytterligare ett asylboenden i Simrishamns kommun och gårdagens 50 asylsökande elever som kommunen räknade med kan bli 7, 20 eller 80 till. Men erfarenheten gör kommunen trygg.

- Erfarenhet och en flexibel organisation gör att jag är övertygad om att vi klarar en sådan situation, det har vi ju gjort förr, säger Staffan Andrée.

Han är den från kommunen som åker hem till nyanlända familjer för att informera om skolgång och rättigheter. Och att behålla kommunikationen med föräldrarna, snarare än att förlita sig på att barnen för den vidare, pekar han på som en framgångsfaktor för de asylsökande barnens skolgång.

- Det är otroligt viktigt att vi kan prata med föräldrar så att ingenting går förlorat. Det är absolut en framgångsfaktor, säger Staffan Andrée.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".