Enligt MKB:n ser laxodlingen ut så här. Foto:Malin Rimfors/Sveriges Radio
Enligt MKB:n ser laxodlingen utanför Simrishamn ut så här. Foto:Malin Rimfors/Sveriges Radio

Planerar världens största laxodling

Ägare: "Jag tar inte polisanmälan allvarligt"
1:26 min

En laxodling som på sikt kan bli världens största planeras att byggas utanför Simrishamn. Men projektet kantas av bråk och en före detta kollega hotar nu med polisanmälan.

Rolf Peterson som är en av tre delägare i aktiebolaget Salmon Scania oroas inte över projektets framtid. Trots att den forna kollegan, Tomas Persson, nu hotar med både polisanmälan och stämning eftersom han anser sig bestulen på både idé och projekt.

- Om jag vill börja tillverka en bil och så kommer Volvo och säger att jag inte får göra det för det är deras idé. Det är lite knepigt. Jag tar det inte allvarligt för det kommer inte att bli något.

Laxodlingen skulle redan med de 2000 ton lax per år den skulle producera till en början blir en av världens största. På sikt är målet 6000 ton odlad lax, som går från rom till 4-5-kiloslaxar, i anläggningen söder om Simrishamn.

De utlovar 10-15 arbetstillfällen på anläggningen, och det dubbla om man räknar in logistik och styckning. Salmon Scania har ansökt om miljötillstånd och bygglov och ett markavtal med kommunen är på gång.

Tomas Perssons advokat meddelar å andra sidan kommunen att hans klient hoppas på framtida gott samarbete och att en egen ansökan om miljötillstånd och markavtal är på gång.

Men Rolf Peterson låter säker när han säger att laxodlingen börjar byggas om ett år. Det faktum att projektets arkitekter hoppade av efter en konflikt nyligen oroar inte heller.

- Hur många arkitekter finns det på stan - några hundra tusen skulle jag säga, skrattar Rolf Peterson som säger att anläggningen inte behöver ritas om för den sakens skull.

- Men eftersom miljötillståndet dröjer 6-9 månader så hinner säkert mycket förändras ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".