Tågtrafik

Kraftig ökning av tågförseningar på grund av spårspring i Skåne

1:58 min

Tågförseningar på grund av spårspring är ett växande problem i Skåne. Mellan 2014 och 2018 fördubblades nästan antalet förseningar i tågtrafiken i Skåne på grund av obehöriga personer i spåren, så kallat spårspring. Det här kan få stora konsekvenser i vardagen.

Det får ju konsekvenser på så sätt att jag har tre barn som jag ska hämta på förskolan så jag kommer ju inte i tid. Många gånger får jag be mina föräldrar rycka ut och hämta barnen.

  • Antalet tågförseningar i Skåne på grund av spårspring har ökat stadigt under de senaste fem åren. År 2014 var det omkring 2700 förseningar med mer än tre minuter på grund av spårspring. Förra året var det närmare 5300 förseningar på grund av obehöriga i spåren, enligt siffror från Trafikverket.
  • Förseningar på grund av spårspring påverkar vardagen för pendlare i regionen. Nathalie Bram som har pendlat mellan Malmö och Karlshamn under tre års tid upplever att spårspring har legat bakom många förseningar.
  • Trafikverket sätter upp övervakningskameror och staket för att upptäcka och förhindra spårspring. Malmö C är en av de stationer som har utrustats med kameror.

Obehöriga i spår

Det är förbjudet att beträda spårområdet, enligt järnvägslagen. Olovligt beträdande av spårområdet kan ge böter på 3 000 kronor.

Trafikverket bedömer att en stor del av det obehöriga spårbeträdandet hänger ihop med arbetspendling.

Källa: Trafikverket och Polismyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.