Spårspring

Hela reportaget: "Informera unga om riskerna med att vara på spåret"

5:43 min

De senaste fem åren har det skett en stadig ökning av antalet tågförseningar i Skåne på grund av obehöriga i spåren. På Skånetrafiken vill man framför allt se mer information till allmänheten om riskerna med att befinna sig på spåret.

Jag tror säkert att man kan rädda många liv genom att ge den informationen.

  • Mellan 2014 och 2018 fördubblades nästan antalet tågförseningar med mer än tre minuter i Skåne på grund av obehöriga personer i spåren. Trafikverket sätter upp övervakningskameror och staket för att upptäcka och förhindra spårspring.
  • Mikael Espling, affärschef på Öresundstågen, tror att åtgärderna kan vara bra. Men han vill även se mer information till allmänheten om riskerna med att vara på spåret.
  • Lokföraren Tomas Thell på Pågatågen upplever att det är många unga som är i spårområdet. Han tror därför att det är viktigt med mer information till barn och unga.

Obehöriga i spår

Det är förbjudet att beträda spårområdet, enligt järnvägslagen. Olovligt beträdande av spårområdet kan ge böter på 3 000 kronor.

Trafikverket bedömer att en stor del av det obehöriga spårbeträdandet hänger ihop med arbetspendling.

Källa: Trafikverket och Polismyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.