Tågtrafik

Hela reportaget: Därför leder spårspring sällan till böter

4:41 min

Obehöriga personer på tågspåren orsakar många tågförseningar. Förra året fick Trafikverket in över 500 rapporter om spårspring i den södra regionen. Men polisen i region syd gav bara böter vid åtta tillfällen.

Vi har inte resurser för att stå och vakta spårområden.

  • Många resenärer drabbas när det är obehöriga personer på spåren. Förra året ledde spårspring till närmare 5300 tågförseningar i Skåne.
  • De senaste åren har Trafikverket fått in allt fler rapporter om händelser där obehöriga personer rör sig på järnvägarna i den södra regionen, där Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Jönköping ingår. Förra året handlade det om cirka 520 fall där obehöriga personer rörde sig på järnvägsspåren. Omkring 400 av händelserna inträffade i Skåne.
  • Men spårspring leder sällan till böter, trots att det är förbjudet att vara på järnvägsspåren. Förra året skrev polisen i region syd ut böter vid åtta tillfällen. Enligt Joakim Karlén, samverkansansvarig vid polisen i region syd, har polisen inte resurser att bevaka spårområdena.
  • Siffrorna om obehöriga i spåren gäller inte händelser som har lett till dödsfall eller personskador.

Obehöriga i spår

Det är förbjudet att beträda spårområdet, enligt järnvägslagen. Olovligt beträdande av spårområdet kan ge böter på 3 000 kronor.

Trafikverket bedömer att en stor del av det obehöriga spårbeträdandet hänger ihop med arbetspendling.

Källa: Trafikverket och Polismyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.