• Astrid Linder med krocktestdocka
  Trafiksäkerhet
  Män och kvinnor olika.

  Krocktester för bilar görs idag med en standarddocka som är en genomsnittlig man. Men det är inte tillräckligt, menar forskare som har undersökt skadestatistik.

 • Dansaren och koreografen Clare Guss West jobbar numera med hälsa och dans.
  Hälsa
  Må bra-hormoner frigörs.

  Att dansa kan hjälpa många människor till ett friskare liv. Vi var med på en workshop i Stockholm för personer som jobbar med dans och hälsa för att få reda på var forskningen står.

 • Springtur
  Motion och hälsa
  Små doser stor effekt.

  Det är inte nödvändigt att springa långt och snabbt för att må bättre. Även en kort joggingtur minskar risken att dö i förtid.

 • Mörkt barn med rödprickig rygg.
  Smittsamma sjukdomar
  Försämrar försvaret.

  Mässlingsviruset skapar inte bara allvarlig sjukdom utan kan också i olika hög grad radera ut kroppens eget immunförsvar mot andra sjukdomar, enligt studier i Science.

 • Smak
  Sött, surt och salt.

  Om du tycker att din frukost var lite smaklös, så kanske det beror på vilka bakterier du har i munnen. Det vill i alla fall forskare vid Örebro universitet titta närmre på.

 • Två händer och en spruta som trycks in i magen.
  Barnvaccinering
  Autoimmun sjukdom.

  Vaccination mot rotavirus ingår från och med 1 september i år i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige. Forskning tyder på att vaccination mot viruset kan skydda mot typ 1 diabetes.

 • Två äldre personer håller varandra i handen.
  Alzheimers sjukdom
  Tidigare stoppad studie gör helt om.

  Från att tidigare ha sagt att ett läkemedel mot Alzheimers sjukdom misslyckats, menar nu bolaget Biogen att det är tvärtom - att deras läkemedel aducanumab kan bromsa utvecklingen av Alzheimer.

 • cyklister i köpenhamn väntar på grönt ljus
  Diabetes
  Uppmuntrar hälsosamt leverne.

  Idag lever miljontals människor världen över med diabetes typ 2. I ett globalt samarbetsprojekt försöker nu forskare forma städer som kan bromsa in den ökande diabetestrenden.

 • Unga mamma
  Barnafödande och mödravård
  Studie i fyra länder.

  En ny omfattande studie i tidskriften The Lancet visar att var tredje kvinna upplevde fysiska eller psykiska övergrepp vid sin förlossning i fyra olika låginkomstländer.