Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Herman Afzelius pfas-föreningen Blekinge.
Herman Afzelius pfas-föreningen Blekinge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Glädje i PFAS-föreningen efter tingsrättsbeslut

"Att miljöskandalen skjuts upp direkt till högsta domstolen är en viktig fråga"
2:14 min

Herman Afzelius på PFAS-föreningen är glad över att frågan om Kallingevattnet skickas vidare direkt till Högsta domstolen.

Det är tingsrätten som skickar ärendet vidare till Högsta domstolen som ska bedöma om det giftiga vattnet i Kallinge ska anses vara en produkt. När sedan det är fastställt vilken lag som ska användas så kan det rättsligt redas ut om kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och teknik är skadeståndsskyldigt.

Om Högsta domstolen kommer fram till att produktansvarslagen ska användas så innebär det ett mycket större skadeståndsansvar för kommunen än om lagen om allmänna vattentjänster används.

Parterna har nu tre veckor på sig att sammanställa sina ståndpunkter och skicka in dem till Högsta domstolen.

Sedan får parterna vänta på ett så kallat prövningstillstånd från Högsta domstolen, säger Göran Starkebo som är en av PFAS-föreningens advokater.

– Båda parterna i målet är eniga om att den här frågan ska skickas vidare direkt till Högsta domstolen. Det här beslutet innebär att även tingsrätten tycker det, säger han.

Även Mats Svensson, chef för skadeservice på Länsförsäkringar, som företräder Ronneby Miljö och teknik, är nöjd med att fallet skickas vidare till Högsta domstolen. 

– Det känns korrekt och det känns bra. Det här har ju båda parter velat. 

Hur lång tid det kan ta att få ett eventuellt prövningstillstånd i HD är svårt att säga, men Göran Starkebo säger att en tumregel är sex månader.

Om HD avgör direkt vilken lag som är tillämplig så innebär det att man sparar flera år i rättsprocessen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".