Billiga bantningspiller blev dyra

1:32 min

Utan att veta om det har många blekingar gått med på dyra prenumerationer av bantningspiller. De har beställt en billig provförpackning, sedan har priset skenat på följande leveranser.

Är du drabbad? Hör av dig på 0455-366810 eller tips.blekinge@sverigesradio.se.

Förhoppningen har varit att bli av med några kilon. Istället har beställarna i många fall blivit av med några tusenlappar.

Det hela har börjat med en annons, inte sällan på Facebook, som erbjuder en billig provförpackning. Utan att läsa det finstilta har personerna lämnat ut sina kortuppgifter och sedan beställt hem bantningsmedlet.

Klipp kortet
Vad de i själva verket gjort är att de gått med på en prenumeration som inte alltid är så lätt att avsluta.

– De här företagen sitter inte sällen i Baltikum eller på Malta och har inga kontaktuppgifter förutom ett formulär på sin hemsida. Ett formulär som man sällan svara på, så mitt råd är att gå till banken och helt enkelt klippa sitt kort, säger Nicklas Sturesson som är konsumentrådgivare i Karlshamn. 

Kommer att fortsätta
Men det räcker inte bara med att strypa tillgången på pengar. Man måste också bestrida räkningar och krav och göra det skriftligt så man kan bevisa vad man gjort.

Nicklas Sturesson och hans kollegor har under det gångna året varit i kontakt med mellan 20 och 30 personer som känt sig lurade och han tror att det kan bli tal om fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista