Porrfakturor ledde till missvisande statistik

6:47 min

Allt färre blekingar drabbas av bluffakturor, enligt statistik från Brå. Men enligt Blekingepolisen är siffrorna missvisande, eftersom ett enda fall ligger bakom ett stort antal anmälningar.

Anmälningarna minskade enligt Visma med 68 procent mellan 2013 och 2014. Under de sex första månaderna i år gjordes 44 anmälningar jämfört med 138 under samma månader 2013.

Paul Wilson från Blekingepolisens bedrägerienhet menar dock att statistiken är missvisande. 

– Det hela beror egentligen på ett enskilt ärende som vi hade i fjol. I början av året fick vi in ett stort antal anmälningar från hela landet. Först rubricerades de som bedrägeri, men sedan ändrades rubriceringen till utpressning. Så det hela har att göra med en rubricering, förklarar han.  

Ärendet är den uppmärksammade härvan med porrfakturor, då folk fick fakturor omatt de varit inne och beställt porrtjänster på nätet. Paul Wilson menar att antalet bluffakturor egentligen inte alls har minskat. 

– Vi ligger på en liknande nivå som för 2011 och 2012, säger han. 

Så bestrider du en bluffaktura. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista