Vårdupproret

Här samlar vi nyheter som rör de protester som riktas mot Landstinget efter de neddragningar som gjort i Västerbottens inland.

 • Folkomröstningen om vården

  Folkomröstningen om vården i länet rycker allt närmre och med start idag skickas röstkorten ut till alla länsbor som är röstberättigade. Röstkorten skickas till folkbokföringsadressen och på dessa står det även var en kommer att kunna rösta den 8 september. För de som inte kommer kunna ta sig till en vallokal går det att redan från och med måndag den 26 augusti att förtidsrösta.

 • Folkomröstningen

  Med knappt fyra månader kvar till folkomröstningen i landstinget överklagades nyligen den frågeformulering som klubbats. Anledningen till att två privatpersoner valt att överklaga var att man tyckte att frågan var felformulerad. Man vill att hela länets sjukvård ska ingå i frågan, inte bara vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea och ambulansen i Åsele. Men landstingsrådet Peter Olofsson (S)landstingsråd förstår inte varför formuleringen nu ifrågasätts.

 • Västerbottens län

  Två privatpersoner har överklagat formuleringen om folkomröstningen om sjukvården som landstingsfullmäktige i fattat beslut om. Anledningen är att det frågealternativ folkinitiativet och människor satte sina underskrifter på krävde ett åtgärdpaket som säkerställer sjukvård för alla i länet, och inte bara vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea och ambulansen i Åsele. En av dem som överklagat är Max-Åke Brantholm i Dorotea.

 • Lycksele

  Nu presenterar landstingsråden ett förslag på datum när man vill att folkomröstningen om akutvården i inlandet ska äga rum. Och det lutar mot att det blir söndagen den 8 september i år.

 • Landstinget

  Debatten i landstingsfullmäktige avslutades med att det blev ett Ja till folkomröstning. Ledamöterna har röstat för att folkomröstningen ska bli av. Själva frågeställningen samt datumet för folkomröstningen återstår dock att bestämma. Den frågan återremitterades idag. Men Simone Granberg, Doroteaupproret var nöjd med att det åtminstone det första steget nu är klubbat. 

 • Vårdupproret

  Doroteas kommunalråd, Greger Lindkvist tar sin hand från Doroteaupproret. Han har tidigare stått bakom upprorets krav, men menar att det nu är dags att börja lyssna på alternativet. Folkomröstningskravet blev droppen som fick kommunalrådet att tippa över.

 • Vårdupproret

  Nu finns även Åselebor med i Lapplandsupproret som alltså består av ett antal inlandskommuner i Norr- och Västerbotten som kämpar mot sjukvårdsnedskärningar. I går hölls ett informationsmöte med ett 20-tal personer på plats i Åsele.

 • Vårdupproret

  Nu tar Doroteaborna nästa steg för att få akutsjukvården tillbaka - en folkomröstning. Att ockupera sjukstugan har, åtminstone inte ännu, gett resultat. Så nu planerar man att gå ut och samla in namnunderskrifter.

 • Dorotea/Åsele

  Sjukvården i inlandet klarar påskhelgen bra, det säger verksamhetschefen för Åseles sjukstuga Veronica Olmenius efter uppgifterna i går om förvirring i sjukvårdsrådgivningen, trasig ambulanshelikopter och högt tryck på sjukstugorna i Åsele och Vilhelmina. Enligt Veronica Olmenius ser joursystemet precis likadant ut som förra året.

 • Vårdupproret

  Den omdiskuterade akutbilen i Åsele byts ut mot en akutbil som är lika stor och med samma utrustning som en ambulans. Det har landstinget, Åsele kommun och räddningstjänsten kommit fram till. I och med det här beskedet avbryts ockupationen av sjukstugan i Åsele.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista