Mittuniversitetets flytt

Mittuniversitetet vill lägga ner sitt campus i Härnösand, ett hårt slag för orten, en nödvändighet för Mittuniversitetets framtid och ekonomiska situation enligt styrelsen. Här samlas alla P4 Västernorrlands nyheter om universitetets flyttplaner och debatten därikring.

 • Västernorrland

  Mittuniversitetets nedläggning av campus Härnösand debatterades idag i riksdagen. Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet, är mycket kritisk mot regeringens politik, som han menar riskerar att utarma universitetsutbildning på mindre orter. Han ser en tydlig koppling mellan besparingar på utbildning, och att Mittuniversitetet flyttar från Härnösand. 

 • Västernorrland

  Idag debatteras nedläggningen av Campus Härnösand i riksdagen. Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson för miljöpartiet kräver då svar från utbildningsminister Jan Björklund.

  – På grund av regeringens nedskärningar tvingas högskolor utanför storstadsregionerna till nedläggningar, Campus Härnösand är ett tydligt exempel på vad regeringens nedskärningspolitik orsakar, säger Jabar Amin.

 • Sundsvall/Härnösand

  Flytten av Mittuniveristets campus Härnösand till Sundsvall har väckt starka känslor. I morse anklagade Härnösands kommunalråd Fred Nilsson skolans rektor Anders Söderholm för att ha ljugit. I P4 Västernorrlands program Efter tre möttes de båda.

 • Härnösand

  Nu vill Härnösands kommun ta hjälp av sina invånare för att se framåt efter Mittuniversitetets beslut att lägga ner all verksamhet i Härnösand. I kväll bjuder kommunledningen till öppet möte där man ska försöka få nya ideer från Härnösandsborna och hitta nya vägar att gå vidare. I och med nedläggningen av campus Härnösand är 400-600 jobb hotade, enligt kommunledningen.

 • Sundsvall

  Mittuniversitetets flytt från Härnösand till Sundsvall har beskrivits som ett dråpslag mot Härnösand. I Sundsvall börjar man däremot nu att förbereda sig genom att utöka campusområdet samt hitta nya studentbostäder, säger Mats Ågebrandt, kommunkationsansvarig på Näringslivsbolaget.

 • Härnösand/Stockholm

  Mittuniversitetet lägger ner i Härnösand. Beslut i oenig styrelse efter lång debatt.
  – Exempellöst dåligt beslut, säger kommunalrådet.

 • Härnösand/Stockholm

  Det är en ganska tryckt stämning i vagn två på tåget mot Stockholm där tolv politiker från Härnösand ska göra ett sista försök att påverka Mittuniversitetets styrelse. Idag ska styrelsen ta ställning till rektorns förslag om att lägga ner campus Härnösand och flytta utbildningarna till Sundsvall. 

  Kommunalrådet Fred Nilsson liksom elva övriga politiker säger att de fortfarande tror att det går att påverka.

 • Västernorrland/Stockholm

  Idag klockan nio sätter sig Mittuniversitetets styrelse för att fatta beslut om framtiden för campus Härnösand. Förslaget från rektor Anders Söderholm är att flytta verksamheten från Härnösand till Sundsvall. Ett dussintal Härnösandspolitiker är på väg med morgontåget mot Stockholm för att övervaka beslutet och ta en sista chans att försöka påverka styrelsen.

 • Sundsvall / Härnösand

  Nu blandar sig landstinget in i striden om Mittuniversitetet. En enig landstingsstyrelse beslutade igår att anta ett uttalande där man stödjer Härnösand i kravet på att få behålla utbildningarna på campus i Härnösand.

 • Västernorrland

  De stora industriföretagen backar upp Mittuniversitetets satsning i Sundsvall med en traineeutbildning. Det säger Pär Melin, platschef på Akzo nobel i Stockvik. Företagen tycker även att det är bra om universitetscampus i Härnösand flyttar till Sundsvall.

 • Härnösand

  En ordstrid har blossat upp efter förslaget om att flytta Mittuniversitetets verksamhet i Härnösand till Sundsvall.  Vice kommunalrådet Sara Nylund tycker att universitetsstyrelsen, som fattar beslut den 16 februari, får för kort tid på sig att sätta sig in i förslaget. Men universitetets rektor Anders Söderlund håller inte med. 

 • Härnösand

  Mittuniversitetet vill lämna Härnösand och koncentrera sin verksamhet till Sundsvall från och med 2015. Det meddelade rektor Anders Söderholm i en presskonferens idag. Det beskedet togs emot beskt av Härnösandsborna. En av dem Rickard Brandt på Sambiblioteket.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista