Vilda Västernorrland

Länets invånare delar skogen med många olika djur. Här hittar du P4 Västernorrlands nyheter om rovdjur och andra vilda djur.

 • Sollefteå

  Idag åker Naturvårdsverket på ännu ett bakslag i vargfrågan. Det var fel att dra igång en skyddsjakt på den omtalade Junselevarghonan i vintras. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast.

 • VÄSTERNORRLAND

  Den storskaliga utbyggnaden av vindkraften i Sverige hotar det nationella målet att det ska finnas 600 etablerade kungsörnspar om två år, enligt Tomas Birkö från Örnsköldsvik, ornitolog och ordförande i föreningen Kungsörn Sverige.

 • VILDA VÄSTERNORRLAND

  Många lyssnare hade frågor om vilda djur. Under eftermiddagen svarade Lars Wiklund från länsstyrelsen på frågor från lyssnarna.

 • JUNSELE

  Den riksbekanta Junselevargen finns troligtvis fortfarande i länet. Många har sagt att det vore succé om Junselevargen kunde visas upp på Junsele djurpark, men djurparksägaren Ulf Henriksson säger att det inte går att spärra in ett vilt djur på det viset.

 • förmiddag i p4

  Även veckans kock Elin Ahlberg hakar på temat "Vilda Västernorrland" och lyckas på tjugo minuter få till en wok på vilt som serveras i pitabröd. Elin valde en favorit bland länets vilda djur - älgen.

 • Långsele

  Vilda djur kan vara receptet för att rädda en allt mer avfolkad landsbygd - det menar Torsten Ångman i byn Nyland utanför Långsele. Han tror att lösningen stavas viltsafari.

 • VÄSTERNORRLAND

  Om mårdhunden får fäste i Sverige finns även en risk att den tar med sig dvärgbandmasken. Men hittills har den inte hittats hos någon mårdhund, utan bara hos rävar i södra Sverige.

 • Hur bra koll har du på de vilda djuren i länet? Testa dina kunskaper i vårt frågespel! (Tips: svar till många av frågorna hittar du i våra reportage och artiklar under temaveckan)

 • VILDA VÄSTERNORRLAND

  Det blir ingen fortsättning på det så kallade mårdhundsprojektet. EU-kommisionen har sagt nej till nya pengar till projektet som går ut på att stoppa djuret från att etablera sig i Sverige.
  I dag vet man att det finns mårdhundar i Norrbotten men det är också mycket möjligt att enstaka djur har vandrat söderut och de kan finnas i Västernorrland.

 • Vilda Västernorrland

  Vissa vågar inte gå ut och plocka bär och väljer att konditionsträna på andra platser än i skogen på grund av björnskräck. Men risken att bli attackerad av björn är liten, enligt Lars Wiklund, naturbevakare på Länsstyrelsen.

 • Sundsvall

  Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på tre älgar i Matfors utanför Sundsvall.

  Älgarna orsakar stora skador på ett område med tallungskog och trots flera åtgärder har djuren fortsatt äta av tallarna. Markägaren har försökt skrämma älgarna med gasolkanorer och fällt lövträd för att ge djuren annan föda.

  Tillståndet gäller till den 15 maj.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista