Vindkraft i Västernorrland

På flera håll i länet planeras och byggs vindkraftsparker, både storskaligt och i mindre skala. Här samlas alla våra nyheter om vindkraften i Västernorrland.

 • "Vi ska höras ner till riksdagen."

  Vindkraften har blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren. På vissa ställen tas den emot med öppna armar, medan motståndet är stort på andra platser. Varför är det så? Och vad är det med snurrorna som väcker så starka känslor hos människorna?

  Vad är det med vindkraften som väcker så olika känslor? Vad tror du? Diskutera!

 • På måndag ska fullmäktige i Sollefteå behandla företaget NordanVinds ansökan att få bygga 40 vindkraftverk i Ranasjöområdet. Berörda boende i området saknar information om beslutsgången från kommunen. Man pratar idag om hur kommunen mörklägger arbetet med vindkraftsprojekten.

  Är Sollefteå kommun tillräckligt öppen med vindkraftplanerna i kommunen? Vad tycker du? Kommentera!

 • En femtedel av Sveriges totala elproduktion från vattenkraften skulle gå förlorad om förslagen i en statlig utredning blev verklighet. Detta enligt beräkningar som Vattenfall har gjort. Annars har vi fått lära oss att vattenkraften är räddningen för Sverige, när andra länder har problem att få energin att räcka och släpper ut växthusgaser från fossila kraftverk. Men även vattenkraften orsakar miljöskador.

 • P4 Morgon pratade med Thomas Jensen på länstyrelsen, Eivor Frestadius i föreningen Förenade Vindbyar och kommunalrådet i Sollefteå Elisabet Lassen.

 • Västernorrland

  Idag invigs vindparken i Stamåsen, mellan Västernorrland och Jämtland, som är en del av Norrlands största vindkraftsprojekt. Parken består av 26 vindkraftverk som förväntas leverera cirka 200 GWh årligen, vilket motsvarar hushållsel för 39 000 villor eller 96 000 lägenheter. Stamåsen ligger i Strömsunds och Sollefteå kommuner och en miljard kronor har investerats i bygget.

 • HÄRNÖSAND

  Under en vecka är tio studenter från Ryssland på besök i Härnösand för att studera alternativ energi och innovationer på energiområdet. Idag ska de bland annat titta på solfångarna på Härnösands folkhögskola.

 • ÅNGE

  Eon ansöker hos länsstyrelsen om att få bygga två Vindkraftpark i Ånge kommun. Den ena parken planeras vid gränsen till Ljusdals kommun, cirka 30 kilometer söder om Ånge tätort. Den andra parken 10 kilometer söder om tätorten.

 • VINDKRAFT

  I kväll anordnas ett möte om vindkraftsutbyggnaden som planeras i Näsåkerstrakten. Det är boende i området som har bjudit in politiker för att ställa frågor och lämna synpunkter om de planerade vindkraftprojketen i Fängsjö och Storsjöhöjden.

 • VINDKRAFT

  Vindkraftsentreprenören Forsca, som planerar för vinkdraftparker i västra delarna av Sollefteå kommun, har nu presenterat nya animerade filmer över hur det kommer att se ut i Omsjön och Grundtjärn om de runt 200 vindkraftverken byggs i området. Det har väckt starka reaktioner bland vindkraftsmotståndare.

 • Sollefteå

  I ett nytt medborgarförslag kräver en lång rad innevånare från framförallt de västra delarna av Sollefteå kommun att kommunen tar fram en skriftlig information om alla de nu kända platserna för storskalig utbyggnad av vindkraft. I dagslägen 64 områden.

 • ÖRNSKÖLDSVIK

  Den stora vindkraftpark som är planerad utanför Sidensjö i Örnsköldsviks kommun väntas stå klar under våren 2015. Nu har bolaget bakom planerna, Nordisk Vindkraft, ingått ett avtal med det tyska bolaget Stadtwerke München om försäljning, bygge och driftledning.

 • VINDKRAFT

  Länsstyrelsen har fått ta emot brev boende i Sollefteå kommun som protesterar mot satsningen på stora vindkraftparken i kommunen. Landshövdingen Bo Källstrand säger att länsstyrelsen kommer att väga olika intressen mot varandra.

 • VINDKRAFT

  Vindkraftverken blir en allt vanligare syn i länet och det planeras för ännu fler vindkraftverk. Hans-Erik Flodin bor i Älandsbro och han har hoppat på vindkraftståget. Han lever på vindkraft genom sina två bolag Nordanvind och Väktaren vind.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista