Idrott för alla?

Temavecka om barn och unga i idrottsföreningar. Är idrotten på lika villkor?

 • Det visas alldeles för lite bilder av hästar och ridsport. Trots att ridning hör till en av de största idrotterna så domineras tidningarnas sportsidor av hockey- och fotbollsspelare. Därför utlyser Härnösands ridklubb nu en fototävling om Västernorrlands bästa hästbild.

 • Idrott för alla

  Handikappidrotten växer hela tiden och i Västernorrland har dövidrotten den största procentuella utvecklingen. Men ändå är det svårt för funktionshindrade att träna på samma villkor som andra och det gäller att bo på rätt ställe.

 • Idrott för alla

  Runt 20 000 personer i Västernorrland har någon typ av uppdrag eller arbete knutet till idrottsföreningar i länet, men det finns inget tydligt regelverk kring vad föreningar får utföra för typ av ideellt arbete.

  Jobbar du ideellt?

 • Västernorrland

  Många idrottsföreningar ställer hårda krav på föräldrar - krav som innebär att klippa gräsmattor, sälja bingolotter, städa lokaler och mycket annat. Många föreningar har ont om pengar och mycket av verksamheten bygger på just ideellt arbete. För Viktoria Eade  ensamstående mamma till fyra barn blev kraven orimliga.

 • Idrott för alla

  Sundsvallssimmaren Johannes Skagius är 18 år, men rankas redan som topp 16 i världen av alla simmare. I sommar väntar junior-EM i Polen och senior-VM i Spanien för stjärnskottet. Men för att nå dit tränar Johannes Skagius 24 timmar i veckan.

 • Förmiddag i P4

  Med erfarenhet från Livgardet i Stockholm tog sig reporter Gustaf Arborelius ut till ridhusen i Färsta strax utanför Sundsvall. Där träffade han bland Birgitta "Gittan" Lindstrand, hästen Smurfen och de två hundarna Ida och Skorpan. De pratades om hur hästar ska skötas, att det är viktigt att få rätt häst till rätt person och sen svingade Gustaf sig upp i sadeln.

 • Idrott för alla

  När idrottsföreningarnas elitsatsningar går för långt sorteras barn bort oavsett pris. GIF Sundsvall kan ha tappat många unga talanger under åren på grund av toppning.
  – Vi trodde att vi bedrev en elitsatsning genom att ta ut de bästa spelarna, säger Christian Hansson, sportchef på klubbens ungdomssida.

 • SUNDSVALL

  Hur mycket bidrag kommunerna betalar ut till idrottsföreningarna skiljer mellan olika kommuner. Sundsvalls kommun betalar ut mer än 8 miljoner kronor per år till idrottsföreningar, men för att föreningarna ska få bidrag krävs att de lämnar in handlingar med vad pengarna går till.

 • Idrott för alla

  Här samlar vi länets eldsjälar. Känner du en eldsjäl som brinner lite extra för ungdomsidrotten i länet? Någon som jobbar aktivt i någon av länets idrottsföreningar? Mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se eller skicka ett mms till 72250, skriv P4vn (mellanslag) följt av ditt meddelande. Avsluta med ditt namn.

 • Västernorrland

  Det är stor skillnad mellan kommunerna när det gäller hur mycket pengar som ges i föreningsbidrag till idrotten. I Sollefteå och Kramfors är det 65 kronor per invånare och år. I Sundsvall 85 och i Ånge 430 kronor.

 • Tema Idrott för alla

  Riksidrottsförbundets grundprincip är att alla barn och unga ska kunna idrotta och pengar ska inte stoppa dem.

  – Alla ska ha möjlighet att vara med, även utifrån kostnadsaspekten, säger Peter Eriksson, barn- och ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet.

 • Tema Idrott för alla

  Att ha barn som idrottar kan bli en stor kostnad. Utrustning, avgifter och resor är de stora utgifterna och för en del går det inte ihop. Solweigh Andersson har sökt pengar hos stiftelsen Majblomman för att hennes dotter ska kunna fortsätta spela bandy.

 • Idrott för alla

  Nu är vi igång med vår temavecka om idrottsföreningarnas ungdomsverksamhet. Känner du en eldsjäl som som brinner för någon idrottsförening i länet? Vi samlar länets eldsjälar på webben, så skicka in bild och en kort beskrivning om personen och varför just han/hon är en eldsjäl.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista