Kortare väntan för cancerpatienter

0:51 min

Varje dag med misstanke eller insikt om att man har cancer är en dag av oro och ångest för många. Men nu ser det ut som att väntetiderna har blivit kortare.

Sedan de standardiserade vårdförloppen har börjat införas i hela Sverige så ser det ut som att väntetiderna för flera cancerformer har blivit kortare.

Väntetiderna sjunker för många cancerdiagnoser

– Det kom precis en rapport från Socialstyrelsen och den konstaterar att väntetiderna sjunker för många cancerdiagnoser efter det här införandet, säger Anna-Lena Sunesson som är tillförordnad verksamhetschef vid RCC norr, Regionalt cancercentrum i Umeå.

Vårdförloppen ska förkorta tiden mellan välgrundad misstanke om cancer till start av första behandling. Vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos beskrivs, liksom vilka tidsgränser som gäller för olika utredningsåtgärder.
Tidig upptäckt och behandling är ofta viktigt för prognosen.

Patienten ska inte behöva vänta för att vården är dåligt organiserad.

– Den tid som man får vänta som patient ska vara den tid som behövs för att göra olika utredningar. Men patienten ska inte behöva vänta för att vården är dåligt organiserad, säger Anna-Lena Sunesson.

Det standardiserade vårdförloppet ser olika ut för varje cancertyp. Nästa år införs tre till vårdförlopp och då täcker man in nästan alla typer av cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista