Samarbete ska göra cancervården bättre

4:33 min

På RCC norr samordnas cancervården i de fyra nordliga länen. Man ska få samma goda vård var man än bor är målet.

Navet för cancervården och cancerforskningen i de fyra nordligaste länen i Sverige finns på Regionalt cancercentrum i Umeå eller RCC norr som det kallas.

Här knyter man samman kompetenser från alla sjukhus och alla personalkategorier i arbetsgrupper som jobbar med olika prioriterade områden.

Du ska få samma trygga behandling oavsett var du bor.

– Det viktigaste är att vi samlar alla goda krafter i regionen. Att vi gemensamt drar åt samma håll och använder våra gemensamma resurser på bästa sätt. Du ska få samma trygga behandling oavsett var du bor, säger Anna-Lena Sunesson som är tillförordnad verksamhetschef vid RCC norr.

Det finns nationella riktlinjer och vården ska vara jämlik i hela Sverige, betonar Sunesson men hon säger också att den norra regionen har sina specifika utmaningar, till exempel de långa avstånden.

I morgon torsdag i P4 berättar vi om cancerns alarmsystem och
11.40 om hur man kan förebygga cancer. 
15.40  handlar det om ärftlig cancer och vad man kan göra om man tycker att det finns många cancerfall av samma typ i sin familj. Alexandra som bär högriskgenen för äggstocks- och bröstcancer berättar om sitt val att operera bort brösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista