Alexandra opererade bort båda brösten för att minska risken för cancer

2:42 min

När Alexandras mamma fick äggstockscancer så fick Alexandra veta att även hon bär på en högriskgen för cancer.

 När Alexandra Anderssons mamma Maria insjuknade i äggstockscancer så fick familjen reda på att många kvinnor i släkten hade fått samma typ av cancer. 

Det här är min chans att få bli gammal.

På cancergenetiska mottagningen i Umeå beslutade man att testa Maria för att se om hon var bärare av en gen som ökar risken för både bröstcancer och äggstockscancer. Det var hon.
Senare stod det också klart att även  hennes dotter Alexandra, 25 år, bär på samma genetiska mutation, med namnet BRCA1. 

Alexandra tog då beslutet att operera bort båda brösten, det gjordes i fjol, och hon kommer även att operera bort äggstockarna efter att hon fött barn.

– Jag har valt att se det som en förmån att jag kan göra något förebyggande. Det är något som min mamma och mina andra kvinnliga släktingar inte kunde göra. Och det här är min chans att få bli gammal, säger Alexandra.

Jag har valt att se det som en förmån att jag kan göra något förebyggande.

De kvinnor som har BRCA1 eller BRCA2 och inte väljer att operera bort brösten får istället ett kontrollprogram där de röntgas regelbundet.

Alexandra som bor i Skellefteå  har engagerat sig i att informera om gynekologisk cancer eftersom hon tycker att många saknar kunskaper om symptom och annat.


I P4 idag klockan 15.40 kan du höra Alexandra och också Gustav Silander som är läkare och sysslar med just ärftlig cancer.

Om du klickar på knappen med texten Cancervård i Norrland här strax nedanför så kan du lyssna och läsa allt material.

Symptom på äggstockcancer

Varje år drabbas cirka 700 kvinnor i Sverige av äggstockscancer. De flesta som insjuknar är mellan 40 och 70 år. Sjukdomen kallas ibland för bukens tysta tumör eftersom symtomen brukar vara vaga i början.

Äggstockscancer har ett smygande förlopp och ger sällan några typiska symtom. Diffus magvärk och en svullnadskänsla i buken kan vara första tecknet på att något är fel. Det kan vara svårt att få igen blixtlåset i kjolen eller byxorna, trots att man inte gått upp i vikt. Svullnaden kan även ge en rad andra effekter, till exempel kan trycket öka mot både urinblåsa och tarm, så att man får tätare trängningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista