Ärftlig cancer i familjen? Det här kan du göra

3:56 min

Är du orolig över cancer som verkar gå i släkten? Här får du råd om vad du kan göra.

Ungefär 5-10 procent av all cancer är till viss eller stor del ärftlig och därför finns speciella mottagningar för att utreda släkter där det tycks finnas en ökad risk för vissa typer av cancer. I den norra regionen är det den cancergenetiska mottagningen i Umeå.

– Stor ärftlighet finns bland annat vid bröstcancer, äggstockscancer och tarmcancer, säger Gustav Silander som är läkare.

Helst ska man hitta det här så tidigt så man identifierar förstadierna till cancer.

Är man är orolig för att en viss cancer verkar vara vanlig i familjen och att många har drabbats eller dött unga av samma cancerform, då kan man vända sig till den cancergenetiska  mottagningen och rådgöra per telefon med en sköterska.

– Uppfattar vi att det finns anledning att gå vidare med en mer omfattande bedömning av släkten då begär vi en remiss från nån av de klinikerna som normalt utreder cancer, säger läkaren Gustav Silander.

– Men när kan man säga att det är mycket cancer i en familj?
– Har man en nära släkting som har haft cancer av en viss typ då har man en lätt förhöjd risk för samma cancer. Men finns det tre fall av samma typ av cancer då kan man överväga en utredning. Det kan man också göra även om det är färre fall men där personer insjuknat yngre eller dött tidigare än normalt

– Hur gör man om man är orolig?
– När vi utreder en släkt så brukar det vara en enskild peson från släkten som är vår kontakt i släkten, oftast den som är sjuk.

Om vår bedömning är att det behöver göras fler kontroller än de vanliga inom släkten så förmedlar vi den informationen till vår kontaktperson som får berätta vidare. Men vi brukar även ge skriftlig information om hur man kommer i kontakt med oss.

– Helst ska man hitta det här så tidigt så man identifierar förstadierna till cancer. Om man till exempel tidigt hittar polyper som skulle kunna leda till tarmcancer så tar man bort dem genom ett enkelt ingrepp och minimerar den risken.På fredagsmorgonen i P4:
8.15   Betyder palliativ vård att det inte finns nåt mer att göra?
11.40 Vi beösker hospice i Sundsvvall
14.40 Mats har en hjärntumör som är obotlig.

Om du klickar på knappen med texten Cancervård i Norrland här strax nedanför så kan du lyssna på och läsa alla reportage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista