Lotta väntar på medicinen som ska bota hennes cancer

1:33 min

Cancervården med mediciner och behandlingar gör framsteg och allt fler överlever sin cancer.

Det händer mycket inom cancerforskningen och det testas nya mediciner och nya behandlingar. 

Lotta Burvall från Sundsvall har lungcancer och är en av många cancerpatienter som hoppas på forskningen.

Ju längre jag kan överleva med de här medicinerna som skjuter på min sjukdom så kanske man till slut har kommit på botemedlet för min cancer.

– Jag är jätteglad att det kommer nytt hela tiden. För ju längre jag kan överleva med de här medicinerna som skjuter på min sjukdom så kanske man till slut har kommit på botemedlet på min cancer. Och den går jag och väntar på hela tiden. 

Mikael Johansson är cancerforskare i Umeå och säger att överlevnadschanserna för flera cancerformer har förbättrats.

Det är ingen enstaka revolution som har skett utan snarare små framsteg inom många områden.

– Också för flera av de stora folksjukdomarna som bröstcancer, prostatacancer och lungcancer har överlevnadschanserna förbättrats ganska påtagligt.

– Men det är ingen enstaka revolution som har skett utan snarare små framsteg inom många områden,  den kirurgiska behandlingen har blivit bättre, vår kunskap om värdet av tilläggsbehandling med mediciner, cytostatika, biologiska behandlingar , vår möjilghet att ge mer skräddarsydd behandling, det är många små steg på många områden som gör att vi har blivit bättre på att bota och behandla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista