Skogslänet Västernorrland

Skogen är länets största handelsråvara och skogsindustrin står för den största exporten. Därmed är skogen en naturlig del av P4 Västernorrlands nyhetsbevakning. 

Här hittar du all vår rapportering om skog och skogsindustri.

 • 2-3 meter höga rotvältor bildar murar.

  Det jobbas för fullt med att ta hand om det stormfällda virket ute i skogarna efter stormen Ivar.
  Men det kommer att bli svårt att hinna få bort virket från skogen inom utsatt tid. Och det är ett svårt och farligt jobb.

  Kolla in filmklippet i artikeln på hur det ser ut när en rotvälta slår tillbaka!

 • Timrå

  Diamanter har aldrig hittats i Sverige. Men det finns fem undersökningstillstånd, eller inmutningar som det kallades förr, för diamanter i landet. Av dem ligger fyra i Västernorrlands län, i gränslandet mellan Timrå och Härnösand.

 • VÄSTERNORRLAND

  Just nu präglas våra delar av Norrland mycket av jakt. Septemberjakten drog igång i går och björnjakten pågår fortfarande. I flera nyhetsmedier har även bilden vi förmedlar av jakt blivit föremål för intresse. Daniel Nordström, som är chefredaktör för Arbetarbladet i Gävle, har beslutat inför årets jakt att inte tillåta triumferande jaktbilder i tidningen, vilket skapat het debatt.

  Vad tycker du om triumferande jaktbilder i tidningar?

 • Sollefteå

  Den första björnen har skjutits i årets björnjakt i Västernorrland. Det är en hane på ungefär 100 kilo som sköts i morse i Strinne i Sollefteå. Det innebär att det är 19 kvar av de 20 björnar som får skjutas i länet i årets jakt.

 • Västernorrland

  Idag startar årets björnjakt. Här i länet får det fällas 20 björnar i år, vilket är två färre än förra året.

 • Västernorrlands län

  Vi ser ut att få något av ett rekordår när det gäller blåbär. Enligt SLU:s prognoser kan vi i Norrland räkna med upp till 40 procent mer bär i år än vanligt.

 • Efter tre

  Statens Lantbruksuniversitet har påbörjat ett projekt kring hyggesfritt skogsbruk. Målet är att utvärdera hyggesfritt som en metod att bevara biologisk mångfald.

 • VÄSTERNORRLAND

  Förutsättningarna för de utländska bärplockare som kommer till Sverige för att plocka vilda bär har förbättrats. Det konstaterar organisationen Swedwatch i en ny rapport som släpps i dag.

 • Västernorrland

  Nu hotas de norrländska skogarna av en ny farsot, en bagge vid namn Dubbelögad bastborre. En ny studie visar att den kan skada granskogen på samma sätt som Granbarkborren. I ett nytt projekt ska nu kunskap samlas in för att göra det möjligt att undvika mer omfattande skador

 • TIMRÅ

  Ihållande kyla, djup snö och stenhård skare gör att rådjuren inte kan hitta några frön eller växter att äta.

  Lennart Olsson är styrelseledamot på Naturskyddsföreningen i Timrå och han har matat rådjuren hela vintern.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista