Nobelpriset till poeten Tomas Tranströmer

Poeten Tomas Tranströmer, som bott och verkat i Västerås i 35 år, tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2011. Tranströmer är åttonde svensken som får litteraturpriset, nästan 40 år har gått sedan sist. 

Valet av Tomas Tranströmer har mött hyllningar världen över, inte minst i Västmanland, där han av många fortfarande betraktas som västeråsare och länsbo.

För att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga.

 • Prissumman för Tranströmerpriset höjs till 200 000 kronor. Det har Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden i Västerås beslutat.

 • Nobelpriset till Tranströmer

  I helgen var det Nobelfest. Annika Nordin bevakade prisutdelningen i Stockholms Konserthus för P4 Västmanlands räkning. Det är bara att konstatera att det var litteraturpristagaren och ex-Västeråsaren Tomas Tranströmer som fick de längsta applåderna när han i lördags mottog sin medalj ur kungens hand.

  Den här ceremonin förbereddes in i det sista, både utanför och inuti Konserthuset. Två timmar innan prisutdelningen fick Annika en inblick i arbetet bakom kulisserna. Intill den stora scenen där stolarna till kungafamiljen och nobelpristagarna var framställda sprang hon på en av floristerna som fixade blomsterarrangemangen. Och långt innan gästerna anlände samlades många nyfikna utanför konserthuset i hopp om att få en glimt av de inbjudna - speciellt de kungliga.

 • Litteraturpristagaren och ex-västeråsaren Tomas Tranströmer fick de längsta applåderna när han igår mottog sin medalj ur kungens hand vid Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus.

 • Idag är det ju högtidlig utdelning av Nobelpriset. Tomas Tranströmer, som i många år bott och verkat i Västerås, kommer då att få sitt litteraturpris. I Västerås gör man idag en vandring i poetens spår.

 • Nobelpriset till Tranströmer

  Lars Renvall känner Tranströmer sedan 30 år tillbaka personligen. Han är själv poet och Tranströmerkännare. På Nobeldagen leder han en poesivandring som startar i Västerås. Då berättar han om Tranströmer, hans diktning och stenpoesin.

 • Nobelpriset till Tranströmer

  I morgon tar den före detta Västeråsaren Tomas Tranströmer emot Nobelpriset i litteraturs. Idag sänder vi en specialsändning 15.00-17.45 inför Nobelfesten i morgon.

  Förutom att vi har en rad gäster på plats i radiohuset för att prata om Tomas Tranströmer så kommenterar Ventenskapsradions expert de andra Nobelprisen som delas ut i Konserthuset i Stockholm i morgon. 

 • Västerås

  Västerås Stad bjuder i dag in allmänheten till tårtkalas på stadsbiblioteket. Staden vill fira att Tomas Tranströmer, som under 35 år bodde och verkade i Västerås, får årets nobelpris i litteratur.

 • Nobelpriset till Tomas Tranströmer

  Västeråsaren Staffan Bergsten är litteraturvetare, författare och personlig vän till Tomas Tranströmer. I hans hem ringde telefonen oupphörligt efter beskedet om att Tranströmer fått Nobelpriset.

 • Poeten Tomas Tranströmer, 80 år, som i många år bott och verkat i Västerås, tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Han får priset ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

  Har du läst Tomas Tranströmer, årets Nobelpristagare i litteratur?

 • Nobelpriset till Tomas Tranströmer

  I går kom alltså nyheten att före detta västeråsaren Tomas Tranströmer får nobelpriset i litteratur. Själv har Tomas svårt att tala efter en stroke för ett antal år sen, men hans hustru Monica berättar att de nog kommer sakna de väntande journalisterna varje höst.

 • Nobelpriset till Tomas Tranströmer

  Skådespelaren Maria af Malmborg från Västerås kom i kontakt med Tomas Tranströmers texter på 80-talet och blev gripen direkt. Från det var steget inte långt till att sätta upp hans texter på teatern.

 • Nobelpriset till Tomas Tranströmer

  Nobelpristagaren Tomas Tranströmer  bodde över 30 år i ett radhus på bostadsområdet Viksäng i Västerås. Granne med familjen var Kerstin Johansson, och hon minns Tomas som en ganska vanlig människa.

 • Nobelpriset till Tomas Tranströmer

  Claes Bertil Ytterberg, tidigare biskop i Västerås stift, är en av många som tagit till sig Tomas Tranströmers poesi. Han konstaterar att andligheten är ständigt närvarande  i poetens verk, men uttrycker också stor respekt för att Tomas Tranströmer värjt sig från att förenkla densamma.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista