• Mona Sahlin slår fast att RUT-avdraget ska bort för alla utom äldre. Men ROT-avdraget ska få vara kvar, och kunna användas även av de som bor i hyresrätt.

  Lyssnaren Monika: "RUT-avdraget är det bästa som hänt mig"

  Det kändes som om Göran Greider spottade mig i ansiktet, när jag på vägen hem från dagis hörde honom säga att "det är bara våningarna på Östermalm som blir dammigare om stödet till dessa tjänster försvinner". Vad vet han om hur det är att vara hårt arbetande småbarnsförälder idag?
  Jag kommer inte från eller bor på Östermalm. Både min man och jag kommer från arbetarhem med låg studievana men har trots allt utbildat oss. Vi har äldre föräldrar och har således ej kunnat få någon hjälp från dessa.
  Eftersom jag nu också sedan två år tillbaka har fått en kronisk sjukdom är det enda stöd som jag direkt har kunnat få den hjälp jag fått i hemmet via hushållsnära tjänster. Den hjälpen är det bästa som hänt mig sedan jag fick mina barn!
  Vänsterns jämställdhetspolitik kommer aldrig att bli trovärdig sålänge man stoppar huvudet i sanden och inte ser vilka villkor vi kvinnor lever under.
  Väljarnas förtroende får man inte genom politisk retorik utan genom att pragmatiskt visa att man förstår vilken verklighet väljarna lever i.

  Så här svarar Mona Sahlin på 80-åriga Gunborg Hanssons frågor om RUT-avdraget:

  Vad tycker du? Räcker det med hemtjänst åt äldre eller ska RUT finnas kvar för alla?

  Vilka ska få använda RUT-avdraget?

 • Pappan Håkan Kero frågade Lars Ohly varför han misstror föräldrarna att själva dela upp föräldraförsäkringen. "Det är överförmynderi att kvotera."

  Lars Ohly svarade att man inte kan överlåta sina sjukförsäkringsdagar när man är sjuk, och lika lite bör man kunna överlåta sina föräldraförsäkringsdagar. "Skattebetalarna ska inte finansiera cementerade könsroller."

  Vad ser du för för- och nackdelar med en delad föräldraförsäkring?

  Ska föräldraförsäkringen bli individuell?

 • Fastighetsskatten för den ärvda stugan är orimligt hög, tycker Tea Ever som ringt in till Ring P1. Hon tillhör de 1,4 procent som får högre fastighetsskatt med de rödgrönas förslag. För henne spelar det ingen roll att resten får lägre eller samma fastighetsskatt.

  Peter Eriksson ställer de 1,4 procent som drabbas mot andra områden i samhället . 

  Samhället i stort eller den egna plånboken - vad är viktigast när du röstar?

 • På måndag kommer Peter Eriksson, Miljöpartiets språkrör, till Ring P1. Några av de frågor som ställs via mejl, sms och här på hemsidan kommer med i programmet. Ställ din fråga här!

 • Före detta läraren och inringaren Anna Berge och Folkpartiets partiledare Jan Björklund var rörande överrens om att skolan borde förstatligas för att bli bättre. Men framför allt måste lärarlönerna upp, tycker Anna Berge, som tjänade ca 21 000 som nyutexaminerad.  Vad är en rimlig lön för en lärare som har fem års utbildning? Spelar det någon roll för kvaliteten om skolan drivs i kommunal eller statlig regi?

 • "Ni sänker ju skatterna så det ryker om det. Nog kan ni för sjutton hakar höja bensinskatten?"

  Det tycker inringaren Göran Folin, som tror att bensinskatten behöver höjas flera kronor för att få effekt. Maud Olofsson menar att det inte är bilarna som ska bort, utan utsläppen som måste bli mindre skadliga.


  Är höjd bensinskatt en bra idé?

 • VALET: Lyssnaren Åke frågar statsminister Fredrik Reinfeldt hur det kommer sig att man inte ger pensionärer mer i plånboken, om mer pengar nu ökar konsumtionen och därmed skapar fler jobb?

  Vad tycker du?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista