När polisen är den misstänkta

Anställda vid Uppsalapolisen anmäls allt oftare för brott i tjänsten. Upplandsnytt har granskat de allra flesta fall från 2009 där utredningen är avslutad, en stor del gäller övervåld.
Inget fall det året ledde till åtal.

 • Det blir ingen ny förundersökning om hur 21-åriga Markus arm kunde gå av i samband med ett polisingripande. När vi granskade polisens internutredningar fanns brister i den här utredningen, bland annat förhördes inte en enda polis. Överåklagare Björn Ericsson har nu kommit fram till att inga formella fel begicks.

 • Det behövs en nytt fristående organ för att sköta utredningar mot poliser som misstänks för brott. Det slår nu professor i rättsvetenskap Dennis Töllborg fast i en ny utredning som presenteras i dag. Som Upplandsnytts granskning av internutredningar mot poliser i Uppsala län visade tidigare i år så fanns det stora brister i utredningarna förra året, t ex i de fall där personer blivit allvarligt skadade vid polisingripanden.

 • Nu är den allra sista internutredningen kring anmält polisövervåld vid oroligheterna i Gottsunda/Valsätra och Stenhagen förra hösten nedlagd.

 • Upplandsnytt har i en rad granskande inslag visat på brister i internutredningar mot polis i Uppsala län. Alliansen och oppositionen är överens om att man måste försöka öka allmänhetens förtroende för internutredningarna, men man har olika lösningar på problemet.

 • Upplandsnytt har i en serie inslag granskat polisanmälningar mot Uppsalapolisen och hur dessa utreds. Två rättsexperter tycker att en ny fristående myndighet som utreder vore en bra lösning. Vad tycker du om idén?

 • Några av utredningarna om anmält övervåld av polisen vid oroligheterna i Gottsunda och Stenhagen i Uppsala i höstas har dragit ut på tiden. Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, är kritisk till att utredningar med unga drar ut på tiden.

  Vad tycker du om nyheten?

 • Polisen har fått mycket kritik för hur de hanterar våldsamma situationer. Det visar inte minst vår senaste granskning av anmälningar mot polisen. Polisutbildningen har genomgått förändringar.

 • Kim 16 år och Eddie 17 år, anmälde poliser för övervåld i Stenhagen i Uppsala i samband med oroligheterna i höstas. Vad anser du om det här? Säg din mening här!

 • De poliser som stormade in i fel lägenhet och gjorde husrannsakan och gav lägenhetsinnehavaren en chockartad upplevelse, har inte fått några disciplinpåföljder. Detta trots att åklagare bedömde det som tjänstefel.

 • Nu förs det fram krav på att inrätta en egen myndighet för att utreda fall där poliser misstänks för brott. Som du kunnat höra i Upplandsnytt i veckan så leder väldigt få anmälningar mot poliser till åtal.

 • Upplandsnytt har i en rad inslag under veckan granskat vad som händer när anställda vid Uppsalapolisen anmäls för brott. Anna Ramsten, som är ordförande för Polisförbundet vid Uppsalapolisen, tror att avslöjanden kan sänka allmänhetens förtroende för polisen.

  Vad tycker du?

 • Förhör med personal är ovanligt när poliser internutreds för brott. Istället används i stor utstäckning PM som underlag för hur en anmälan ska tolkas. Redan i slutet av 90-talet kritiserade dåvarande justitiekanslern Hans Regner PM-systemet och tyckte att man borde övergå till förhör istället.

 • De brister som Upplandsnytts granskning visat i interutredningarna mot poliser i Uppsala län kan leda till minskat förtroende för den här sortens utredningar. Det tror Thomas Bull professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

 • Utpekade poliser som inte förhörs - och vittnen som inte kontaktas. Internutredningarna mot poliser i Uppsala län har stora brister. Det visar Upplandsnytts genomgång av de sekretessbelagda utredningarna från förra året. Vad anser du om det här? Tyck till här!

 • I morse kunde du höra i Upplandsnytt att Uppsalapolisen anmäls allt oftare för brott. Vår fortsatta granskning visar att inte en enda av de 218 anmälningar mot anställda vid Uppsalapolisen förra året har lett till åtal. Vad anser du om det? Tyck till här!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista