Vill man bli gammal i Uppsala?

Inför valet granskar Upplandsnytt äldreomsorgen i Uppsala. Vi synar politiska löften om förbättringar, kön till vårdboenden, hur mycket den kostar och hur kvalite´n har utvecklats.

 • Socialdemokraterna i Uppsala kräver nu partssamtal mellan äldrenämnden och vårdföretagarna i staden om rimligheten i ersättningsnivåerna för äldrevården.
  – För det är väldigt tydligt att personalens tidsbrist och stress går ut över kvalitén i äldreomsorgen, säger Caroline Andersson (S), ledamot i kommunfullmäktige och äldrenämnden.

 • Nu kräver vänsterpartiet att Uppsala kommun ger tillbaka pengar till de äldre som får vård av vårdbolaget Kosmo.

 • Uppsala

  Frivilligarbetare som gör ideella insatser på Uppsalas vårdboenden används ibland till att utföra det ordinarie jobb som vårdgivarna får betalt av kommunen för att sköta.

 • När Uppsala kommun upphandlar vårdboenden för äldre vägs inte in hur vårdgivarna skött sig tidigare. Juristen Mathias Sylwan på Sveriges kommuner och landsting tycker att kommuner bör ta hänsyn till hur vårdgivare skött sig.

 • Upplandsnytts granskning av äldreomsorgen i Uppsala visar att vårdbolaget Kosmo, som fått kritik för underbemanning på vårdboenden i Uppsala, fick liknande kritik vid vårdboenden i Östergötland redan innan bolaget vann upphandlingarna i Uppsala. Uppsala kommun kände inte till den kritiken.

 • äldreomsorgen

  De 11 miljoner kronor som Uppsala kommun har sparat på att låta priset styra upphandlingen av vårdboenden sker på bekostnad av personalen, både inom kommunal och privat äldreomsorg. Det menar fackförbundet Kommunal.

 • ÄLDREOMSORG

  I Upplandsnytts granskning av äldreomsorgen har det kommit fram att personaltäthet inte mäts i kommunen.

  – Det har inte med personaltäthet att göra, utan det har med kvaliteten att göra och hur man följer upp vården, säger Gunnel Jägare (M), som sitter i äldrenämnden.

 • Äldreomsorg

  I debatten om äldreomsorgen i Uppsala har det uttryckts oro över att det blivit mindre personal på kommunens vårdboenden. I Upplandsnytts fortsatta granskning av äldreomsorgen kan vi i dag berätta att ingen vet hur det ligger till med personaltätheten, eftersom kommunen helt enkelt inte mäter den. Hur ofta de äldre får komma ut mäts inte heller. Vad tycker du om att kommunen inte mäter personaltätheten? Tyck till här!

 • Den borgerliga majoriteten i Uppsala har sparat mycket pengar åt kommunen genom att minska sina kostnader för äldreomsorgen. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av Uppsalas äldreomsorg. Bland annat har kommunen genom den nya upphandlingsmodellen för vårdboenden kunnat spara elva miljoner. Har besparingarna inom äldreomsorgen varit bra eller dåliga? Tyck till här!

 • 93-åriga Aina Larsson har nekats vårdboende. Uppsala kommun tyckte hon var för frisk.

  – Jag tycker man måste hitta lösningar för människor som är såpass gamla, säger Gustaf von Essen (KD).

 • Varje år nekas omkring 20 gamla att komma in på vårdboende i Uppsala och tvingas därför bo kvar hemma mot sin vilja. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av Uppsalas äldreomsorg.
  93-åriga Aina var för frisk, enligt kommunen.

 • Upplandsnytt startar i dag en granskning av äldreomsorgen i Uppsala kommun. Den borgerliga kommunledningen i Uppsala kommer inte klara av att infria löftet om att under det här året bygga bort kön till vårdboenden. Vad tycker du om det?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista