• Det akademiska knarket

  Efter Upplandsnytts granskning av knarket i studentvärlden så ska nu Uppsalapolisen gå igenom de uppgifter som kommit fram i vår rapportering. Detta för att se om de i framtiden behöver ändra sitt arbete.

 • Uppsala

  Ledningen vid Uppsala universitet ska nu se över hur deras förebyggande arbete kring narkotika bland studenterna i Uppsala ser ut och hur det fungerar. Det säger i dag vice rektor på universitetet Britt Skogsejd efter Upplandsnytts rapportering om knarket i studentvärlden den senaste veckan.

 • Universitetsstaden Uppsala måste ta sitt ansvar när det gäller knarket bland studenterna. Det tycker Tobias Eriksson på Beroendecentrum, som varje år tar emot cirka 100 studenter med narkotikaproblem. Han menar att många ungdomar som flyttar hit för att plugga lämnas vind för våg.

 • Tullen och polisen kommer snart att få större befogenheter att jobba mot de så kallade internetdrogerna som ännu inte klassats som narkotika.

 • Det akademiska knarket

  På senare år har de lagliga så kallade nätdrogerna blivit populära bland unga. Men ingen vet hur mycket nätdroger som är i omlopp i Uppsala eller bland Uppsalas studenter.

 • DET AKADEMISKA KNARKET

  Studentnationerna i Uppsala måste tillsammans agera kraftigare mot knark i studentlivet. Det säger Fredrik Pettersson idag, ordförande i nationernas samarbetsorgan Kuratorskonventet efter Upplandsnytts rapportering om att det både säljs och ges bort olaglig narkotika och nätdroger i nationernas lokaler.

 • DET AKADEMISKA KNARKET

  Upplandsnytt kan i dag berätta att både så kallat lagligt internetknark och olaglig narkotika säljs och överlåts inne på studentnationerna i stan. Det vittnar både studenter vi pratat med och polisen om.

 • DET AKADEMISKA KNARKET

  Rökning av marijuana och hasch leder inte per automatik till tyngre knarkmissbruk - och den svenska narkotikapolitiken kan tvingas till förändring i framtiden. Det menar professor Ted Goldberg, som i flera år forskat om narkotikan i samhället.

 • Det verkar ha blivit mer accepterat att använda narkotika bland unga - vilket beror på att vi är inne i en mer drogliberal period nu, det menar drogforskare Upplandsnytt talat med. Marijuana och hasch ses av många unga som lättare droger, inte farligare än alkohol.

 • Onsdag 8 december 2010

  Av totalt drygt 5000 personer som kommer till Beroendecentrum i Uppsala varje år så är cirka 200 universitetsstudenter. Hälften av dem vill ha hjälp för sitt knarkande, ett knarkande som förstört både studier och socialt liv.

  fortsätter rapportera kring vår granskning av knarket i studentvärlden, narkotika som finns överallt i studentlivet oavsett vilken utbildning. I reportaget intervjuar vi två studenter som vill vara anonyma och därför har deras röster förvrängts.

 • Det akademiska knarket

  Få studenter grips för narkotikabrott i Uppsala, det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av knarket i studentvärlden. Men enligt Uppsalapolisen är mörkertalet stort.
  – Eftersom vi ständigt träffar på personer som vi inte träffat tidigare så ser ju vi att det finns ett väldigt stort mörkertal, säger Magnus Hänström, Uppsalapolisens gatulangningsenhet.

 • Det akademiska knarket

  Allt fler studenter i Uppsala söker hjälp för narkotikaproblem. I dag är hälften av alla de universitetsstudenter som söker sig till Beroendecentrum narkotikamissbrukare. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av knarket i studentvärlden.

 • Ansvariga för läkarprogrammet vid Uppsala universitet är förvånade över uppgifterna om narkotikabruket bland läkarstudenterna. En av de utbildningsansvariga säger att de nu kommer att gå till botten med uppgifterna om att var sjätte av de som svarat på vår enkät uppgett att de knarkat under sin studietid i Uppsala.

 • Uppsala universitet

  Upplandsnytt kan i dag berätta att läkarstudenter i Uppsala knarkar. I en enkätundersökning som vi gjort - en enkät som besvarats av drygt hälften av alla de som pluggar till läkare - svarar en av sex att de knarkat under sin studietid i Uppsala.

 • Ingen vet hur mycket Uppsalas universitetsstudenter knarkar, och det behövs bättre kunskap om problemet. Det säger i dag företrädare för Föräldraföreningen Mot Narkotika till Upplandsnytt.

  Vad känner du till om det här? Hur ser narkotikaanvändningen ut bland Uppsalas studenter? Kommentera här!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista