• EKNÄS

  Tidigare i dag var det två unga män som försökte frita en annan ungdom från Eknäs ungdomshem utanför Enköping. Personalen på ungdomshemmet lyckades dock avbryta deras tilltag och Uppsalapolisen har nu gripit två personer.

 • När samhället tar över föräldraskapet

  Eknäs ungdomshem utanför Enköping får omfattande kritik av Socialstyrelsen. Detta efter att ungdomshemmet inspekterats sedan Socialstyrelsen fått in ett stort antal klagomål på verksamheten.

 • När samhället tar över föräldraskapet

  Nu reagerar folkpartiets ordförande i socialnämnden för barn och unga i Uppsala, Anders A Aronsson på Upplandsnytts granskning av Socialstyrelsens tillsyn av ungdomshemmen i länet.

 • Det är inte alltid Socialstyrelsen pratar med barn och ungdomar när de gör inspektioner på ungdomshem. Det här visar Upplandsnytts fortsatta granskning och genomgång av tillsynen i Uppsala län.

 • På Billsbo utbildningsgård utanför Tierp bor tjejer mellan 16 och 22 år som fastnat i missbruk och är på väg till ett annat liv. Det är ett ungdomshem eller hem för vård och boende, hvb-hem, som det också heter. Upplandsnytts reporter Christine Odén har träffat tre av tjejerna som bor där.

  – Jag är egentligen för storstaden. Men det är bra att det ligger här, inte så lätt att ta sig någonstans om man vill det, säger Anna, som nu kommit så långt att hon i veckorna bor i en egen lägenhet.

 • När samhället tar över föräldraskapet

  Socialstyrelsen inspekterade inte alla ungdomshem minst två gånger förra året, något som ingår i deras uppdrag. Fyra hem av 42 fick inget besök alls och bara ett hem inspekterades två gånger.

 • UNGDOMSHEMMEN

  Sverige måste sluta att låsa in barn och ungdomar. Det säger Carolina Överlien som forskar på barn, med anledning av vad Upplandsnytt berättade i morse, om att ungdomar som vårdas på statliga slutna ungdomshem kan bli isolerade och avskiljda i ett rum med enbart en madrass i.

 • Ungefär en gång i veckan blir en ungdom isolerad i ett kalt rum med en gummimadrass på statens särskilda ungdomshem Eknäs utanför Enköping. Och trots att Statens institutionsstyrelse, SIS, som driver de särskilda ungdomshemmen vill öka rättsäkerhet för ungdomarna förekommer det att personalen inte skriver ner tillräckligt mycket om händelsen.

 • Det finns inga bestämmelser för vilka behandlingsmetoder som är tillåtna på ungdomshem. Det visar Upplandsnytts fortsatta granskning av ungdomsvården. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg vill se en förändring.

 • Hälften av ungdomshemmen som inspekterades av Socialstyrelsen förra året fick kritik. Socialstyrelsen kan stänga ett hem om kritiken är mycket allvarlig men enligt inspektören Christine Nilsanius är det ovanligt att ett hem tvingas stänga.

 • Ett av de hem i Uppsala län som fick mest kritik av Socialstyrelsen under 2010 var Börstils ungdomshem för flickor som ligger utanför Östhammar. Socialstyrelsen kritiserade bland annat att flickor upprepade gånger kunnat rymma från hemmet nattetid. Vad tycker du om det här? Kommentera här!

 • Barnombudsmannen i Sverige, Fredrik Malmberg, reagerar nu starkt på Upplandsnytts uppgifter om att mer än vart fjärde ungdomshem i Uppsala län som inspekterats av Socialstyrelsen inte kontrollerat om anställda är fällda för brott.

 • studio uppland tisdag 7 juni 2011

  Mer än var fjärde hem i Uppsala län har fått kritik för att de inte kontrollerar om anställda finns i brottsregistret, visar Upplandsnytts granskning. Enligt Socialstyrelsen var över 23 000 barn i samhällets vård någon gång under 2009. HVB-hem för ungdomar och barn ska kännetecknas av god etik och ett respektfullt bemötande och anpassas till invididen. "Erik", berättar om sina två år på ett ungdomshem i Uppland. Han fick lämna urinprov trots att han inte hade några missbruksproblem och det förekom kollektiva bestraffningar:

  Ett hem som fått kritik är Fannabacken i Enköping där det visade sig att en person fanns i polisens belastningsregister på flera punkter. Barnombudmannen Fredrik Malmberg har nyligen lagt fram en rapport om ungas situation på hvb-hem och i fosterfamiljer där han påminner om att vanvård och risken för övergrepp inte enbart hör till det förgångna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista