Politikers pensionsförmåner

Hösten 2011 gjorde Sveriges Radio en granskning av de pensioner som betalas ut av kommuner och landsting till politiker som lämnat sina uppdrag.
På den här sidan har vi samlat P4 Upplands rapportering om politikernas pensioner.

  • Efter Sveriges Radios granskning av de förmånliga politikerpensionerna för ett år sedan har flera kommuner runt om i landet planer på att strama upp reglerna kring de här ersättningarna. Vissa har redan beslutat om skärpningar. Ingen av kommunerna eller landstinget i Uppsala län har valt att göra det.

  • Vår gransking visar nu också att det inte finns någon kontroll av om rätt summa betalas ut. KPA, som administrerar de flesta politikerpensionerna, litar helt på uppgifter som politikerna själva lämnar in.

  • I Uppsala län följer samtliga kommuner och landstinget också den SKL-modell som ger pensionsrätt från 50 till 65 år. I Tomellilla kommun har man dock valt att helt strunta i modellen. Torgny Larsson, kommunstyrelsens ordförande, socialdemokrat:

  • Före detta politiker i Heby kommun tar ut förtidspension från två håll samtidigt. Många tycker ju att reglerna kring inkomstgarantin för heltidspolitiker som slutat men inte gått i pension ska stramas upp. Men i Heby kommun gör man alltså tvärt om. Här har det gjorts undantag i reglerna så att de blivit ännu generösare.

  • Politikerpensioner

    Vänsterpartiet har drivit frågan om att strama upp reglerna och ta bort politikerpensionerna, men fått avslag i Uppsala kommunfullmäktige. Tidigare heltidspolitiker har ju rätt till tusentals kronor i månaden, utan krav på att de ska söka nytt jobb.

  • Upplandsnytts granskning visar att 21 tidigare politiker i länet det senaste året har fått allt från dryga tusenlappen till närmare 30 000 kronor i månaden i en slags inkomstgaranti, utan krav på att söka nytt jobb.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista