Mordet på Fadime Sahindal — 21/1 2002

Många år efter mordet på Fadime Sahindal i Uppsala är händelsen, Fadimes livshistoria och diskussionen om så kallade hedersmord fortfarande väldigt aktuell.
Fadime mördades av sin egen far, som sköt henne med flera skott när hon besökte sin systers lägenhet i Uppsala på kvällen den 21 januari 2002.

 • På tisdag är det tolv år sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala av sin pappa. Nu inleds därför en fyra dagar lång manifestation av organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

 • På eftermiddagen idag invigdes Fadimes staty på Fadimes plats i centrala Uppsala och en av talarna som var på plats var jämställdhetsminister Maria Arnholm. Statyn som föreställer ett träd med gyllene frukter är formgiven av konstnären Hanna Beling.

 • Hovrätten har nu bestämt att Fadime Sahindals pappa inte får sitt straff tidsbestämt. Det var för tio år sen han sköt sin dotter i huvudet i en lägenhet i Uppsala, ett hedersrelaterat mord för vilket hovrätten fastställde tingsrättens livstidsdom i maj 2002.

 • I korsningen mellan Bangårdsgatan och Östra Ågatan i Uppsala ligger Fadimes plats. Just nu finns bara en skylt som säger att det är just Fadimes plats men i sommar ska en skulptur stå där och påminna om Fadime Sahindals liv, just nu håller den på att gjutas.

 • Nästa vecka gjuts en av de sista delarna av en bronsskulptur till minne av Fadime Sahindal. När alla delar är färdiggjutna svetsas de samman och den färdiga skulpturen kommer att placeras på Fadimes plats i Uppsala i juni. I år är det elva år sedan som den då 26-åriga Fadime Sahindal mördades av sin pappa i Uppsala.

 • I år är det elva år sedan som då 26-årige Fadime Sahindal mördades av sin pappa, och i dag hedras hennes minne på flera håll i landet. I Uppsala delade Fadimes minnesfond på förmiddagen ut ett pris till hennes minne. Det delas i år av författaren Christina Waldén och Tris, föreningen Tjejers rätt i samhället.

 • MORDET PÅ FADIME

  "Det svenska samhället har varit alltför försiktigt när det gäller att agera mot hedersvåld". Det sa integrationsminister Erik Ullenhag (FP) när han i går besökte sin gamla hemstad Uppsala på tioårsdagen av Fadime Sahindals död.

 • Klockan 12 på lördagen invigdes minnesplatsen för Fadime Sahindal i centrala Uppsala, alltså den park som ligger intill Bangårdsgatan och Östra Ågatan. En av dem som talade vid ceremonin var kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, moderaten Gunnar Hedberg.

 • Det kommer bli allt vanligare att ungdomar i Sverige försöker att bryta sig loss från hedersförtryck i sina familjer. Den bedömningen gör man på rikspolisstyrelsen, tio år efter mordet på Fadime Sahindal i Uppsala.

 • I början av augusti 1998 befinner sig Fadime Sahindal i Uppsala i en lägenhet som hon tillfälligt lånat. Adressen är skyddad.  I hela sitt liv behövde hon kämpa för att få rätten att leva som de flesta flickor i Sverige. 
  Året innan (1997) mötte hon en svensk kille, Patrik. Hennes kurdiska familj motsatte sig kraftigt denna förhållande och hon för första gången hotas till livet av sin far.

  När vi möttes har hon precis kommit från rättssalen där hon vittnade mot sin bror som misshandlat henne på nytt. Det hände bara en vecka efter att hennes pojkvän dog i trafikolycka. Inte ens då vågade eller ville någon i familjen ge henne stöd.

  Fadime Sahindal intervjuad av SR Internationals Olgica Lindquist på sensommaren 1998.

 • Uppsala

  På lördag är det tio år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i systerns lägenhet i Uppsala. Och om en vecka öppnar Uppsala kommun ett nytt Resurscentrum för dem som utsatts för våld i nära relationer. Sureya Calli, som jobbat med utvecklingsarbetet, hoppas att det ska leda till att fler ska kunna få rätt hjälp.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista