• Uppsala studentkår uttrycker nu en oro för att studiemedelssystemet kommer urholkas om inte studiemedlet -och inte bara fribeloppet höjs snart. Det här i kölvattnet av regeringen föreslag att höja fribeloppet för studerande med 30 000 kronor, så att studenter kan jobba mer innan studiemedlet sänks. Uppsala studentkår har ju tidigare varit kritisk till att fribeloppet höjts flera gånger det senaste åren, utan att övriga delar av studenternas ekonomi gått samma väg.

 • I Enköping var det trångt längs gatorna när studenterna tågade rakt genom stan.
  -Det är fantastiskt att se glada ungdomar, säger Ture Söderberg, en av många som stannat för att titta.

 • Runt om i Uppland firar tusentals nyblivna studenter i dag. På lastbilsflak och traktorkärror far studenterna runt och sjunger, hurrar och viftar med sina vita mössor...

 • Idag tar flera tusen elever studenten i länet - och många ger sig ut på gatorna i släp eller andra ekipage för att visa upp sig. Trafikpolisen uppmanar andra trafikanter i centrala Uppsala till tålamod idag.

 • Bolgarello, Bianco Vermentino (nr 2340), 75 kr
  Ett lätt och friskt vin från Toscana i Italien. Doften är fruktig med inslag av röda äpplen, tropisk frukt, päron, citrus, örter och mandel. Passar bra till det ”lätta” på en buffé så som sallader och skaldjur.

   Petit Chablis Ropiteau (nr 2150), 229 kr, Box (2000 ml)
  Ett av mina favoritviner på Bag-in-Box som kommer från Chablis som tillhör distriktet Bourgogne i
  Frankrike. Länge var det ganska otänkbart att man från Chablis skulle släppa ett boxvin, men här är det och det är bra! I doft och smak hittar man bland annat gröna äpplen, persika och citrus. Vinet har en liten fyllighet vilket gör att den klarar av mer än bara naturella räkor, vilket annars är ett utmärkt användningsområde för viner från Petit Chablis. Prova till en laxcarpaccio!

   Masi Modello delle Venezie (nr 2386), 79 kr
  Ett ganska mjukt vin från Italien, närmare bestämt från Venetien som ligger i nordöstra delen av landet. Smak och doft är väldigt bärigt med inslag av körsbär, vanilj och lakrits. Eftersom vinet inte är särskilt kraftigt går det bra att använda det, förutom till olika kallskuret, till fiskrätter med något kraftigare tillbehör.

   Natureo Free Muscat (nr 1912), 49 kr
  Ett alkoholfritt vitt vin från Spanien, gjort på druvan muskat, med blommig, något aromatisk smak och doft med inslag av fläder, päron och mandel.

 • Nästa vecka tar tusentals uppländska skolelever studenten och studentflaken kommer ta plats på gator runt om i länet. Och det här är något som polisen måste ha koll på, säger biträdande trafikpolischefen i Uppsala, Michael Gustafsson.

 • Nästa vecka tar tusentals unga människor studenten - vissa satsar på att ha ledigt, medan andra vill jobba. Men om det är jobb man tänker sig så ska man inte ha för högtflygande planer.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista