Barn och idrott

Mer än vartannat barn mellan 7 och 14 år är med och tävlar eller tränar i en idrott i Sverige.
P4 Uppland belyser barnens idrottande. Vad får det kosta? Hur påverkar det familjen? och när är det dags att elitsatsa?

 • Barn och idrott

  Många har säkert stött på dem - föräldrar som gormar och svär vid sidan av planen eller rinken när barnen idrottar. Men klimatet på läktarna har ändå blivit bättre. Det säger Lotta Törnqvist på Upplands fotbollsförbund, som jobbar med det som kallas för nolltolerans.

 • Idag pratar vi om elitsatsningar för barn i P4 Uppland. Vi har pratat med två uppländska elitidrottare, roddaren Lassi Karonen och boxaren Armine Sinabian, om när de bestämde sig för att satsa på sin träning och hur de behållit motivationen.

 • Att börja elitsatsa redan som barn är i de flesta idrotter helt onödigt. Tidig elitsatsning är inte alls någon förutsättning för att bli framgångsrik i sin idrott även som vuxen. Det säger Örjan Ekblom, forskare i fysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

 • Är idrottsträningen mer på allvar för killar än för tjejer? När P4 Uppland ställde frågan hörde idag Hanna Westerberg från Storvreta av sig och berättade att hennes dotter tappade sugen när hon inte fick spela fotboll på träningen.

 • Barn och idrott

  De femåriga tjejerna leker "under hökens vingar kom" under fotbollsträningen. På planen bredvid tränar lika gamla killar. Hör P4 Upplands Thomas Magnussons krönika.

 • Är det bra eller dåligt att dela upp jämnåriga idrottande barn i olika grupper efter deras förmåga? En av de klubbar som har infört så kallad nivåanpassning är Storvreta IK:s fotbollssekttion, och klubbens ordförande Åke Österberg är övertygad om att metoden gynnar barnens utveckling.

 • BARN OCH IDROTT

  Att vara idrottsförälder innebär ofta att man behöver lägga mycket tid på att engagera sig och hjälpa till med olika saker i klubbarna. Men det finns också en annan trend, att köpa sig fri. Cia Härdelin har två hockeyspelande söner, och hon betalar hellre lite extra för att slippa engagera sig så mycket.

 • Barn och idrott

  Betala flera hundra kronor i timmen, eller låna ishallen gratis, men i stället spola is och måla väggar. Det är stora skillnader mellan vilka pengar och vilka arbetsinsatser som krävs av hockeyföreningar som behöver tillgång till ishallar i länets olika kommuner.

 • Johan Öhrmalm följde med sin dotter Saga till stallet när hon skulle börja rida för fem år sedan. Efter bara några veckor var även Johan en entusiastisk ridelev. P4 Morgon åkte ut och träffade Johan i stallet i Lurbo utanför Uppsala.

 • Hur mycket krävs det att föräldrar till idrottande barn ska engagera sig? "Den som inte har erfarenhet av föreningslivet kan nog bli chockad", säger Thomas Marx Norén som är lagledare i sonens hockeylag i Almtuna IS.

 • Barn och idrott

  Det stor skillnad på hur mycket barn idrottar och vilka sporter de håller på, beroende på hur mycket pengar deras föräldrar har. I Uppsala finns nu en fond där personer som inte själva har råd kan söka bidrag för att kunna hålla på med.

 • BARN OCH IDROTT

  Mer än varannat barn mellan 7-14 år är med och tävlar eller tränar i en idrott i Sverige. P4 morgon träffade tre 11-åringar som går i klass 5B på Danmarks skola i Uppsala och som alla tre håller på med idrott på sin fritid och pratade bland annat om kostnaden för deras idrottande.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista