Bostadsgranskarna

P4 Upplands August Bergkvist, Tomas Magnusson och Martin Hult gjorde hösten 2013 med lyssnarnas hjälp en granskning av bostäder och boende i Uppland. 

 • Det har blivit en mindre andel hyresrätter i Uppsala de senaste tio åren. Nu har kommunen börjat sälja billigare mark för att det ska byggas hyresrätter. Annars kan det vara ett problem att kommunerna säljer mark för dyrt för att det ska gå att bygga hyreslägenheter.

 • Det har nu under 2010-talet byggts färre nya bostäder i Uppsala län jämfört med det förra decenniet. Det är en enormt stor bostadsbrist säger bostadsministern. Han tycker att staten, kommuner och bostadsbolag nu måste nu ta sitt ansvar och bygga mer.

 • Det har varit några dåliga år när det gäller bostadsbyggandet i Uppsala. 2010-talet har börjat med få nybyggen. Byggtakten har nu börjat öka, men målet om att fördubbla bostadsbyggandet, till 2 000 bostäder per år, är inte i sikte enligt kommunens egna prognoser.

 • Det gäller att stå på sig och ställa krav om man har en hyresvärd som inte sköter sig. Det här säger Gustaf Lantz, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala.

 • BOSTADSGRANSKARNA

  Bristande underhåll, kalla element och oskäliga hyreshöjningar. Vilka rättigheter har man som boende om det kör i hop sig med hyresvärden? I Eftermiddag i P4 Uppland efter 15.30-nyheterna reder en jurist från Hyresrättsföreningen ut vilka rättigheter man har som hyresgäst.

 • Många hyresgäster vet fortfarande inte var de ska ta vägen när de nu måste flytta ut från Ekgården i Örsundsbro. Huset är i så dåligt skick att kommunen inte tycker att man kan bo där, och som det ser ut nu så stängs det ner på måndag. Vi har varit där och mött flera som bor där för att de inte har någon annanstans att bo.

 • Misstänkt mögel, kalla lägenheter och bristande underhåll. Upplandsnytts bostadsgranskare har fått in en hel del tips om dåliga hyresvärdar. Vi har besökt ett hyreshus i centrala Enköping som hyrs ut av fastighetsbolaget Brogripen. Men boende där är inte nöjda.

 • BOSTADSGRANSKARNA

  P4 Upplands projekt Bostadsgranskarna går nu in på sin tredje vecka. På torsdag vankas det en bostadsdebatt där både representanter för bostadsbolaget Rikshem och bostadsminister Stefan Attefall kommer att medverka.

 • Det är dyrast att bo i villa, men de som bor i hyresrätt lägger störst del av sin inkomst på sitt boende. Det här visar siffror från SCB som P4 Upplands Bostadsgranskare tagit fram. Anita Wigdahl som bor i hyresrätt i Rickomberga i Uppsala, lägger över 60 procent av sin inkomst på sin hyra.

 • En 90-årig kvinna blev nekad trygghetsboende. Motiveringen var att hon hade för låg inkomst för att få hyreskontrakt på en sådan lägenhet. Samtidigt har hon en bostadsrätt i centrala Uppsala som vid försäljning kan ge henne en rejäl slant på banken. Hennes son är upprörd å hennes vägnar.

 • BOSTADSGRANSKARNA

  Kan vart man bor påverka vem man är? Och hur i så fall? Vad händer om man skäms lite över hur man bor? Och hur var det nu egentligen - var det finare på Rickards gård? De här sakerna funderar P4 Upplands Tomas Magnusson över i en krönika.

 • Det är allt fler som amorterar på sina bolån - efter att bankerna har börjat kräva det. Men bland de som inte måste så blir det ändå allt vanligare att inte amortera alls. Upplandsnytts bostadsgranskare åkte till Alsike för att prata bolån...

 • BOSTADSGRANSKARNA

  P4 Upplands Bostadsgranskarna är nu inne på sin andra vecka. Tipsen från lyssnarna strömmar in från er lyssnare via såväl telefon som mejl och sociala medier. Nu vill teamet ha hjälp med att hitta unga vuxna som fortfarande bor kvar hemma.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista