Bär till varje pris

Efter sommarens uppståndelse kring de bulgariska bärplockarna i primitiva tältläger i skogen vid Mehedeby, har P4 Uppland granskat bärbranschen. Var hamnar bären från Mehedebyskogen? Vem tjänar pengar på bären? Vem tar ansvar för bärplockarnas situation? Läs och hör Bär till varje pris.

 • Den som har tänkt sig äta egenkokt lingonsylt framöver får i år kämpa lite extra med bärplockningen, i alla fall i Uppland. Sveriges lantbruksuniversitets lingonprognos ser inte vidare bra ut för Svealand. Det blir betydligt sämre än ett normalår. Varför är dock oklart.

 • Nu har bärplockarna utanför Mehedeby i Norduppland börja lämna skogarna och de har den här sommaren haft färre möjligheter att få tag i dricksvatten jämfört med förra året. Som vi berättat tidigare har ett företag i Tierp stängt av vattnet under sommarmånaderna.

 • Bärhandlarna bär det stora ansvaret för det som hände i bärskogarna i Mehedeby i somras. Men också regeringen och EU måste kliva in och ta ett större ansvar än vad de gör idag.

 • Livsmedelsjätten Ica kommer nu att följa upp situationen som har varit i de svenska bärskogarna i sommar. I ett möte som ska hållas senare i höst kommer de tillsammans med detaljhandeln, grossister, myndigheter och andra aktörer inom bärbranchen diskutera hur de ska kunna förbättra plockarnas villkor.

 • Bärplockning

  Vi här i Sverige skulle kunna utvinna nyttiga ämnen ur svenska blåbär som är populära i hälsokost och olika mediciner. I stället går mycket av våra blåbär i dag på export till asien för förädling, som vi berättade i går. Vad tror du om möjligheterna till förädling av blåbär i Sverige? Kommentera här!

 • Upplandsnytt har den senaste tiden granskat bärbranschen och vad som hände i Mehedeby med de bulgariska bärplockarna där. Vi har pratat mycket om lingon, men vart tar blåbären från Mehedeby vägen då? Jo, handlar det om blåbär så är det inte troligt att vi får dem i sylten.

 • Efter vår granskning av bärhandeln har frågan väckts om det går att köpa sylt som är producerad under schysta villkor. Det finns märkningar på syltburkarna som handlar om bra arbetsvillkor. En av dem är Fairtrade, men där är det bara sockret som är rättvisemärkt, inte bären.

 • P4 Uppland tittar närmare på vad som hände när runt 500 bulgariska bärplockare kom till skogarna runt Mehedeby i somras. Vad tänker de som hamnade mitt i stormen då byns befolkning i princip fördubblades? Hur blev det för dem?

 • Bär till varje pris

  Mehedebys fastighetsförening vill inte se en upprepning av den gångna bärsäsongen. Det måste till en rad åtgärdetr för att förebygga årets humanitära problem för bärplockare, den press det satte på det lilla samhället, och den nedskräpning som följde efteråt.

 • Solveig Zander, centerpartist och riksdagsledamot för Uppsala län, har tillsammans med en partikollega skrivit en motion till regeringen om sommarens situation runt bärplockarna. I och med detta så är frågan uppe i riksdagen och Solveig Zander vill till att den ska ända upp till EU.

 • Bär till varje pris

  P4 Uppland har granskat vad som hände med de uppmärksammade bärplockarna i Mehedeby. Vi har träffat bärplockare både i somras och en del av dem som var kvar till långt in på hösten.

 • Bär till varje pris

  Ikea, som säljer och serverar lingonsylt, kommer nu att ställa krav på att bärbranschen kontrollerar plockarnas förhållanden bättre. Det här i samband med vår granskning av bärhandeln i bland annat uppländska Mehedeby, och att organisationen Swedwatch riktat skarp kritik mot bärgrossister i en ny rapport.

 • Bär till varje pris

  Bärplockarna i Mehedeby, deras läger och att många av dem ville ha hjälp därifrån var en medieföljetong i somras. Alla parter är överens om att det fanns stora problem i skogen, men finns det någon som är ansvarig för att det blev så här? P4 Uppland har gått runt i Mehedeby för att söka svar.

 • Bär till varje pris

  Organisationen Swedwatch menar att bärgrossister smiter från sitt ansvar när det gäller exempelvis de bulgariska bärplockarnas levnadsförhållanden. I vår fortsatta granskning kritiserar nu LO att grossisterna tjänar pengar på de här plockarna, som saknar anställning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista