Lis Lindberg. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Lis Lindberg. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR

Extrem energibrist kan vara sjukdomen ME

"Hon är begränsad till sina två sängar"
9:35 min

Som en konstant influensa i månad efter månad med extrem energibrist, låg feber och ständig yrsel. Så beskrivs den relativt okända och kroniska sjukdomen ME. Lis Lindbergs dotter drabbades för nio år sedan.

– Hon går från sin sovsäng till dagbädden. Där ligger hon hela dagen tills det blir dags att sova igen. Hon orkar inte göra någonting hemma. Det här efter att ha varit en oerhört aktiv person som rest jorden runt och studerat, säger Lis Lindberg.

Kunskapen om sjukdomen ME är relativt begränsad. Cirka 40 000 svenskar tros lida av den, men långt ifrån alla har fått rätt diagnos, säger Jonas Bergquist, professor i neurokemi vid Uppsala universitet:

– Inte särskilt många har fått diagnosen eftersom symptomen är så diffusa. Vi vet inte heller så mycket om varför man drabbas av sjukdomen, säger han.

Hur ser kunskapen inom vården ut?

– Man gör nog så gott man kan för att hjälpa de här patienterna, men på grund av den diffusa symptombilden kan det vara svårt att identifiera sjukdomen. Det finns inte heller jättestora behandlingsmöjligheter.

ME uppmärksammas idag på den internationella ME-dagen. Lis Lindberg hoppas att det kan bidra till att kunskap om sjukdomen sprids.

– Så att patienterna kan få vård och hjälp. Det värsta som kan hända en svårt sjuk patient är att inte bli trodd. Och det möter alldeles för många inom vården idag, säger hon.

Stefan Hesserud Persson
stefan.hesserud_persson@sverigesradio.se

Länk: Riksföreningen för ME-patienter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".