Veckans forskare

I tusental sveper de genom trånga korridorer i labbrockar och tweedkavajer - Uppsalas forskare och doktorander. Men vilka är de, och vad ägnar de sig egentligen åt? Och all denna forskning, vad används den till?

En gång i veckan framöver kommer vi att bekanta oss med en av alla dessa forskare och doktorander, i en serie vi kallar Veckans forskare. Det kommer att handla om spädbarnsforskning, cellfabriker och religiös extremism, om forna tiders auktioner och om hur den bästa medicinen mot smärta kan vara dans.

  • Veckans forskare

    Ulrika Wernesjö heter Veckans forskare, och hon har undersökt hur ensamkommande flyktingbarn tas emot i Sverige. Bland annat konstaterar hon att de flesta som kommer hit är nöjda med hur de tas om hand.

  • Veckans forskare heter Sofia Murhem, är docent i ekonomisk historia och har bland annat forskat om auktionshandeln i Sverige från 1700-talet och framåt. På den tiden gick auktionerna betydligt vildare till än idag.

  • I P4 Upplands serie Veckans forskare möter du denna vecka medicine doktor och kulturhälsoforskare Eva Bojner Horwitz. Hon har bland annat forskat om hur kultur kan användas i smärtlindrande syfte.

  • I andra delen av vår nya serie Veckans forskare ska vi bekanta oss med Stina Weststrand, som är doktorand vid Institutionen för organismbiologi i Uppsala. De senaste åren har hon ägnat åt att resa över världen för att samla in en oansenlig liten växt med namnet mosslummer.

  • I första delen av vår nya serie Veckans forskare träffar vi Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, för ett samtal om politisk islam och terrorgruppen IS framfart i Mellanöstern.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista