Grisarna ska snart slaktas. Foto: Sveriges Radio
1 av 3
Grisarna ska snart slaktas. Foto: Sveriges Radio
Suggan bor i ett bås med den senaste kullen kultingar. Foto: Sveriges Radio
2 av 3
Suggan bor i ett bås med den senaste kullen kultingar. Foto: Sveriges Radio
Helena Röcklinsberg. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Helena Röcklinsberg. Foto: Sveriges Radio

Hur bör vi behandla djuren?

11 min

Vad är egentligen rätt och fel i vår behandling av djur? Det finns många olika svar på frågan enligt Helena Röcklinsberg som är docent i etik vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vi står i ett grisstall där suggorna bor med sina små kultingar i bås. Och under tiden vi pratar kommer flera av grisarna fram till oss och grymtar och nosar genom gallren.

- Grisar är sociala och nyfikna. Man skulle ju önska att de hade en inhägnad där de kunde böka runt och upptäcka saker, säger Helena Röcklinsberg.

Har vi respekt för de vi kallar produktionsdjur?

- Ja, de som jobbar med djuren hävdar att de respekt och älskar sina djur, och det tror jag att de menar. Men man har olika nivåer, respekten för lantbruksdjur är inte på samma sätt som den man har för till exempel hundar.

De här grisarna lever ju för att dö. Hur ska man döda djur?

- Det som är bra med dagens system är att vi har regler som säger att vi måste bedöva djuren innan de avlivas.

Är det ok att döda djur över huvud taget?

- Det är en svår fråga. En del säger att det är fel att döda på grund av att man ska värna djurets liv. Andra utgår från intressen istället. Först måste djuren ha ett bra liv och få sina intressen tillgodosedda, sen kan andra intressen väga högre, till exempel att människor vill äta kött.

Finns det inte risk att vi förmänskligar djuren för mycket i de här analyserna?

- Jo visst kan det bli för mycket, men bara om man gör det på ett obiologiskt sätt och till exempel ger hästar bananer. Men om man kan djurens behov och beteenden så kan man inte ta för mycket hänsyn, säger Helena Röcklinsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista