Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Victor Jensen/P4 Väst

Saabs konkurs långt ifrån avslutad

Cirka kvart i elva lämnades Saabs konkursförvaltare in förvaltarberättelserna in till Vänersborgs tingsrätt. Efter att ha fått förlängd tid flera gånger är konkursförvaltarna nu klara.

– Vi blev klara med berättelserna i dag, förklarar en av konkursförvaltarna, Anne-Marie Pouteaux.

Eftersom det var tre bolag som försattes i konkurs: Saab Automobile och dotterbolagen Saab Powertrain och Saab Tools, är det i praktiken tre berättelser.

– Det har varit ett mycket omfattande material, konstaterar Anne-Marie Pouteaux och fortsätter:

– Det är omfånget som gör Saab så speciellt.

Att förvaltarberättelserna är inlämnade är ett viktigt steg på vägen mot att avsluta konkursen, men det återstår mycket arbete.

– Det är många år kvar ännu. Det kommer säkerligen att bli en hel del processer och tvister med olika parter, säger Anne-Marie Pouteaux.

Det som står närmast för förvaltarna är att börja se över vilka fordringsägare som kan få ut pengar från konkursboet. Skulderna uppgick till 12-13 miljarder kronor. Många kommer inte att få ut något, även om förvaltarna fått in en del pengar genom försäljning.

– Vi har fått ihop bort emot 1,5 miljarder kronor, säger Pouteaux.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista