Per Svantesson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Produktionsstart närmar sig för Nevs – beställer delar som krävs

Målet är att starta produktionen i år
4:35 min

En start av serieproduktion rycker allt närmare för Nevs. Företaget har nu beställt delar från hundratals underleverantörer för att kunna börja bygga Saab-bilar. Inom de närmsta veckorna ska avtal med alla leverantörer vara klara, säger inköpschefen Per Svantesson till P4 Väst.

– Vi har orderlagt flera hundra underleverantörer och vi kommer fortsätta väldigt starkt de kommande veckorna, säger Per Svantesson till P4 Väst.

Hur går förhandlingarna med underleverantörerna?

– Det går framåt och det går riktigt bra. Vi har ungefär 400 underleverantörer som vi ska starta upp nu inför årsskiftet. Nu har vi ett tiotal leverantörer där vi har ett antal kvarstående frågor att reda ut de närmsta veckor, men i övrigt ser det väldigt bra ut.

Målet är fortfarande att starta serieproduktionen i fabriken på Stallbacka i Trollhättan innan årsskiftet. Det krävs ungefär 2 000 komponenter för att bygga modellen Saab 9-3 och dessa ska levereras från runt 400 underleverantörer. Hittills har Nevs slutit avtal med i stort sett alla, bara ett tiotal återstår. Alla avtal ska vara klara inom sex till åtta veckor, enligt Svantesson.

Nevs har nu byggt 15 bilar som en del i en testproduktion för att se till att fabriken fungerar som den ska. Men bilarna innehåller inte alla delar som den serieproducerade bilen ska ha.

Nevs kommer först att börja bygga en uppgradera version av Saab 9-3, för att under nästa år lansera den första elbilen. I inledningen fokuserar företaget på den kinesiska marknaden.

Produktionsstarten kan bli en vinst för de svenska underleverantörerna. För Nevs kommer använda sig av mer svenska leverantörer jämfört med vad Saab gjorde under GM-tiden, berättar Svantesson.

– Jag tror att vi kommer se ett ökat antal svenska leverantörer till Nevs framöver.

Han säger också att Nevs vill minska antalet leverantörer.

--En uttalad målsättning är att konsolidera våra affärer så vi kan göra mer och bättre affärer med färre leverantörer, säger Nevs inköpschef Per Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".