Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Natursnack våren 2008!

Publicerat måndag 17 september 2007 kl 15.49
1 av 4
Jan Uddén Foto: SR
Härfågel Foto: Scanpix
2 av 4
Härfågel Foto: Scanpix
En sparvhökshona
3 av 4
En sparvhökshona
Bo för ekorre
4 av 4
Bo för ekorre

Varannan måndag , jämna veckor kommer cappuccinor naturexpert Jan Uddén och svarar på lyssnarnas naturfrågor.
Mejla gärna bilder till cap.vast@sr.se

Natursnack 9 juni:

Kerstin Johansson i Lilla Edet skrev in till Jan Uddén och undrade över en vit fågel med en gråbrun väst över bröstet. Det hela visade sig vara en brevduva som Kerstin hade sett.
Lennart Abrahamsson ringde in och ställde frågan huruvida björktrasten är en flyttfågel eller inte. Svaret han fick av Jan var både ja och nej. Björktrasten är såväl en stann-, stryk- som flyttfågel. Och dessa proportiner varierar år från år.
Lars Karlsson i Bullaren berättade att han hade byggt en stor uggleholk för några år sedan i hopp om att en uggla skulle flytta in. Och för några dagar sedan sågs två ungar sitta i holken, och dagen efter satt de båda en bit upp i trädet. Och igår hade Lars sett en tredje unge sitta i boet, vilket fick honom att undra om det fanns fler ungar? Ja, det var en tredje unge, svarade Jan tveklöst.
Asta Jungevik från Grästorp hade märkt att hennes omogna vinbär blivit uppätna till hälften. Men vem eller vad kunde ha gjort detta? Jan menade att det kunde ha varit skator eller trastar. Och för att bli av med detta rekomenderades Asta att lägga på ett nät som är avsett för ändamålet.
Lennart i Trollhättan ville veta hur pass vanligt det numer är att se en glada i vårt område? Lennart fick det glada svaret att det är allt vanligare gentemot förr, p.g.a. att arten har flyttat upp från Göta Älvdalen och häckar nu med två, tre par i tvåstadsregionen.
Lotta Sörensen i Munkedal meddelade att hennes granne hade haft talgoxar boendes under takåsen, och en dag låg alla ungar döda. Kan det ha berott på värmen, undrade Lotta? Jan Uddén trodde att det kunde ha varit ett möjligt händelseförlopp, men han trodde mer på teorin att föräldrarna kunde ha avlidit, vilket tvingat ungarna ut ur boet efter mat.
Kristina Heddelin i Färgelanda hade fått citrondoftande larver på sitt äppleträd, vilket hon givetvis undrade över. Dock kunde inte Jan avge något konkret svar på vad detta kunde vara.
Roland Lindström i Hallinden hade hittat ett vessleliknande djur på sin bondgård. Och detta djur sökte Roland få på benen, något som inte var möjligt. Djuret saknade därutöver ögon och hade en vit taklapp. Och till en början trodde Jan att det kunde ha varit en vessla, men då det framgick att djuret bar en mörkbrun nyans stod det klart att det var en mink.
Kurt Hjelm i Kungshamn hade sett en fågel sitta på en sten vid Hovenäsbron, en fågel som var större än en Kanadagås. Den var vit med mörka vingar, mycket rött på huvudet och hade en bred näbb. Jan resonerade sig fram till att det antingen kunde ha varit en myskanka eller skatgås.
Per-Olof Åberg i Stenungsund undrade avslutningsvis över små vita flugor som verkade ha något bomullsliknande runt sig. Det var alldeles för svårt för Jan att svara på direkt, men lovade att leverera Per-Olof ett svar.

Natursnack 26 maj:

Britta Nilsson i Ed ringde och berättade att hon hade sett en fågel som hon inte kände igen. Hon undrade om det kunde vara antingen en Skäggmes eller en Törnskata? Jan Uddén var osäker, men gav ett förslag på Hämpling.
Kristina Alexandersson från Lidköping frågade om det är försent att sätta upp fågelholkar så här dags? Svaret från Jan var att det var lite sent, men sa att det inte var fel att sätta upp dem.
Inger i Uddevalla ville veta om skatorna har fått ungar? Och det har de, svarade Jan. Men de kanske inte flyger så mycket ännu.
Leif Andersson i Ljungskile ringde angående fågelmatningen på Bredfjället, som enligt andra åsikter än Jans menade att man inte ska mata fåglar så här dags. Men detta var okänt för Jan Uddén.
Gunilla ville få bekräftat om det gamla säget ”där det finns myror, finns inga ormar” stämmer? Nej, svarade Jan, det är en gammal skröna som lever kvar.
Daniel i Uddevalla, novis när det gäller fåglar, undrade över en fågel som besökt hans trädgård. Jan kunde lätt konstatera att det var en koltrast som Daniel hade sett.
Karin har haft tama talgoxar vid sitt fritidshus som har matat. Och plötsligt var de försvunna, och Jan gav svaret att talgoxarna tar människor för mat, vilket gör att de försvinner när Karin åker från sitt lantställe.

Natursnack 28 april:

Jan Uddén började med det som hängde kvar sedan förra natursnack: När parar sig knubbsälarna och hur lång tid är knubbsälen dräktig? Jo fem månader är svaret och ungarna föds i juni, så parningen är januari.
Sedan var det gyllensparvarna som siktats i Hunnebostrand. Jan Uddén tror inte att det var gyllensparvar man kar inget riktigt bra alternativ, möjligen kan det ha varit grönsiskor.
Berit och Roland Günter i Åmål hade fotograferade en hök utanför sitt hus vid Vänern och undrade vad det var. Jo en sparvhökshona, berättade Jan Uddén.
Björn Forsström mejlade en bild på ett fågelbo han hittade våren 2007. Men det är inget fågelbo förklarade Jan Uddén det är ett ekorrbo.Katarina i Uddevalla frågade om en fågel hon sett i lövträden med rött bröst och som sjöng så vacker, kunde det vara en rödhake. Det var precis vad det var!
Ann-Kristin i Färgelanda såg en ärla vid ån och eftersom det var mycket gulare än en gulärla trodde hon det var en forsärla. Rätt tänkt, sa an Uddén. Forsärlan är en diskret fågel som dyker upp nära vatten drag. Det är den ärla som kommer först av alla ärlor.
Lisbeth Lindblad på Tjörn, undrade varför en ekorre hemma hos henne sitter och slickar på en björk. Det är för savens skull, svarade Jan Uddén.
Ulla Thomsen skrev i ett mejl om en sädesärla som blivit galen och hela tiden flyger på hennes rutor. Jan Uddén förklarade att det är en hane som visar hur bra han är på att vakta reviret för sin hona. Det finns inget att göra åt saken.
Stig Häll i Tannam i Tanum undrade vad för djur katten fångar. Det var 12 centimeter långt med rödbrun päls på ryggen och vit mage, pälsen var väldigt mjuk. Det är  småvessla förklarade Jan Uddén.
Natursnack 14 april:
Det blev mycket fågelprat för det är den tiden just nu.
Ingrid Johansson i Ödeborg har haft besök av en sävsparv och undrade om det är vanligt. Ja, sa Jan Uddén, så här års är sävsparven vanlig.
Kerstin Turesson i Hamburgsund berättade att skatorna hos henne bygger sina bon högt i år. Betyder det att det blir en solig eller regnig sommar?
– Det är gammal skrock, sa Jan Uddén. Skatorna bygger där det passar dem, mellan 1 till 20 meter över marken.
Solveig Andersson på Tjärnö berättade att hon har en liten damm i skogen nära sig, där grodorna leker och där en häger plötsligt skog ner för att fånga grodor. Hur kunde den hitta dem i skogen?
– Det är inte så svårt menade Jan Uddén. När hägern flyger får den ett bra perspektiv med bra koll på även små dammar i skogen.^
Gun i Sikhall, undrade om man kan sluta mata småfåglarna nu. Men Jan Uddén sa att den som vill och har råd kan mata hela året det är inte fel.
Rolf Lind i Gustavsfors har två kråkor som fångar fisk hemma hos sig berättade han. Det är när de andra fåglarna slåss om fisken som kråkorna satt i system att plocka upp den fisk de tappar från vattenytan.
Irene Hector i Bolstad har haft tre hackspettar hos sig, men nu har en av dem blivit så aggressiv och hon undrade varför?
– Antagligen har reviret blivit för litet för att kunna ha kvar alla tre om de ska skaffa sig en maka och föda upp ungar, svarade Jan Uddén, därför försöker den ene köra iväg de andra. Det är naturligt.
Erik Lindberg i Mellerud berättade att han sett en härfågel hemma på altan.
– Det är en riktig raritet i Dalsland berättade Jan Uddén. Härfågeln har fått sitt namn för att förr i världen trodde man att den förebådade krig, det vill säga att de skulle komma en krigshär.
Axel Lek, Koster, undrade när parar sig sälarna – Jan Uddén blev svaret skyldig men lovade återkomma.
Sven-Olof Oresten, Hunnebostrand, rapporterade att han sett en flock med åtta till tio gyllensparvar. Men Jan Uddén tyckte det lät orimligt.
– Det har jag aldrig sett i Sverige. De brukar inte vara så många. Det låter orimligt, sa Jan Uddén som däremot inte hade något förslag på vad det kunde vara för fågel i stället.


Natursnack 17 mars.
Med tanke på all snö påpekade Jan Uddén att nu är det extra viktigt att mata småfåglarna som inte kan komma maten när snön ligger djup. Är solrosfröna slut går det bra med havregryn i olja eller bara vanliga havregryn som vi annars kokar gröt av.
Mats Edblom frågade Jan Uddén om vad han vet om ”Tusenklubben”. Det handlar om att skjuta tusen djur och fåglar av olika slag. Jag Uddén fick erkänna att han inte vet så mycket men att när det kommer till skjutande av fåglar tycker han att man bara borde skjuta för att äta dem, annars behöver man inte skjuta dem.
Isolde Liljenström, Uddevalla, frågade om tjocka vita maskar i hennes pelargoniakrukor. Jan Uddén konstaterade att det är svårt att säga vad det är men bästa sättet at bli av med dem är troligen att byta jorden i krukan.
Solveig Andersson, Trollhättan, berättade att hon hittat murklor. Med tanke på den milda vintern är det inte så tidigt.
Bo Isgren ringde in och berättade att idag såg han ett lodjur jaga ett rådjur på Bokenäset. Rådjuret sprang över vägen framför bilen men lodjuret vek av.
Gösta Sjögren, Hunnebostrand, berättade att han satt upp ett 30-tal fågelholkar.
Bengt Johansson, Ljungskile, undrade om en duvhök som satt på marken och inte flyttade på sig, bara någon meter om man kom nära, som om den väntade på mat. Jan Uddén trodde att duvhöken kan vara sjuk.
Agneta i Väne-Ryr såg att myrorna i stacken där hemma vaknat, men med tanke på vintern är det inte så tidigt.
Linnea Hansson, Uddevalla, undrade om svanar flyger i plog? Ja blev svaret är de fler än tre gör de det, sa Jan Uddén.
3 mars:
Marianne Alfredsson
i Kvarnbo i Alingsås berättade att Staren kommit, men Jan Uddén förklarade att ’vintern varit så mild att den aldrig rest här ifrån.
Vivi Isaksson i Kämpersvik har sett ejder, sångsvanar i fylking på väg norrut, gräsänder och tillsammans med Jan Uddén tipsade om ejdertjärnen i Kämpersvik som blivit en fin fågelsjö.
Tommy i Nyckelvattnet, Stigen, såg en brun fjäril i helgen. Det kan ha varit en nässelfjäril, sa Jan Uddén, men det kan också varit en brun flickfjäril.
Ingrid Röhååsen i Lysekil berättade att hon sett en citronfjäril i februari.
Solveig Andersson på Tjärnö såg en huggorm i går, men Jan Uddén avslöjade att det var inte årets första den har dykt upp tidigare i år.
Sixten Knutsson Henån berättade om ringduvorna som bygger bo utanför hans hus.
Lena Vester i Kämpersvik saknade grönfinken som hade hemma hos sig förra året då var de många, men i år syns de inte alls till. Det kan bero på den regniga sommaren att det inte blev så många ungar förklarade Jan Uddén.
Ulla Britt Johansson i Strömstad berättade att hon såg en tofsvipa i helgen och Bengt hörde koltrasten när han var ute och gick i norra Uddevalla i helgen och Jan Uddén sa att det var full möjligt denna milda vinter.

18 februari:
Uddo Nenzén i Årjäng
frågade om möss som släpat upp stora singelstenar på platsen för råttgiftet. Jan Uddén sa att det är en gåta, men att det får en att tro att det är äldre möss som vill förhindra yngre möss från att äta giftet.
Berit Olofsson i Vänersborg har fått stinksvamp i sin trädgård. Det är bara att plocka ”häxäggen” innan de spricker och luktar illa, något annat går inte att göra sa Jan Uddén.
Frideborg Fahlberg i Trollhättan undrade vad spindeln i hennes badrum äter. Svaret blev att den hjälper till att hålla rent från smådjur som silverfisk.
Lennart Högberg i Trollhättan ville prata om matning av småfåglar.
Annelie Johansson i Uddevalla undrade hur man kan hindra bävrarna från att fälla vissa träd. Prova att stryka trädtjära på det, blev svaret.
Nils Hansson i Uddevalla hade sett en gräsand med fjärdrar på huvudet på Spikön. Men det kan bli så även på vanliga gräsänder förklarade Jan Uddén.
Roger Karlsson i Lysekil såg en sommargylling när han var barn för 50-talet år sedan. Finns de nuförtiden? undrade han. Den finns i södra Skåne, men kan ibland gästa även våra trakter men den är hemst skygg och svår att få syn på. Den ser man nog bara en gång i livet, sa Jan Uddén.

4 februari:
Östen Ragnesten i Trollhättan
undrade varför kajorna samlas i stora flockar om vintern när de annars lever par om par? Det är en överlevnadsstrategi förklarade Jan Uddén.
Ingrid i Ödeborg undrade om kråkor kan fiska? Hon har sett en kråka ta mat från en sjöfågel på sjön intill där hon bor. Fiska nej, sa Jan Uddén men stjäla mat ja, det kan de!
Maj-Britt på Orust undrade vad för hoande hon hörde på nätterna i höstas. Ljudet kom från marken, kan det ha varit en groda? Möjligen men Jan Uddén hade svårt at tro att de skulle vara vakna långt in på hösten för att komma med parningsläten.
Åke Eriksson, Sjuntorp, frågade om fågelmaten man köper. Varför äter fåglarna inte de svarta solrosfröna? Det kan vara att de är för små – annars är de svarta fröna särskilt omtyckte berättade Jan Uddén.
Ove Kvick i Ödeborg berättade om fyra fåglar han upptäckt vid sitt fågelbord han beskrev dem som svartvita och små och stjärten rakt upp när vet sitter. ”…som en pingisboll med skaft”, sa Jan Uddén och berättade att det var Stjärtmesar.
Ulla Karolusson i Hamburgsund undrade vem som ätit upp alla guldfiskar i hennes dam. De var 35 men nu är det bara en kvar. Djuret som kommit varje natt en tid var litet och sinnade i vattnet men försvann i mellan stenarna när hon försökte se var det var. Troligtvis en mink, sa Jan Uddén.

Natursnack 21 januari:
Jan Uddén berättade om Fågelbordsinventringen och den som vill vara med kan hämta material hos Sveriges ornitologiska förening, .
Jan Uddén pratade också om boken Mata Fåglar av Niklas Aronsson
Bertil Karlsson i trollhättan berättade om talgoxar som häckade i deras tujja
Else Kjellsand i Uddevalla undrade var småfåglarna sover
Berit i Säffle berättade om tofsviporna hon sett.
Vivvi i Kämpersvik hade sett svanar där.
Natursnack 7 januari:
Anita Alfredsson i Åmål  hade skicka in några flygfän som invaderat hennes bostad, små silvriga som riskorn. Jan Uddén berättade att de är nattflygare och en mal men om de är ohyra som måste saneras, det måste han utforska närmare.
Kurt Johansson på Bokenäset undrade om prydnadsäppelträd är giftiga för älgar, det sedan en älgkalv ätit av trädets frukter och senare hittats död. Jan Uddén trodde inte det men för att veta måste man undersöka kalven.
Bertil Sandberg i Brålanda undrade varför påkörda grävlingar aldrig blir uppätna. De har för tjockt skinn blev svaret.
Berit Tennman i Åmål undrade vad för spindel hon hittade i sitt hus, stor och luden som en humla var den.
Sören Anderö hade hör en Uggla trodde han men det var troligen någon slags uv.
Apropå grävlingar berättade Lars Malm i Lilla Edet att de går att äta. Det gjorde han som barn under kriget och de ska smacka som griskött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".