I den här villan i Svinesund bodde flyktingarna.
Arkivbild från 2011 då polisen hittade papperslösa personer som bodde i huset. Foto: Andreas Granath / P4 Väst

Förfallet hus bostad för svart arbetskraft – igen

1:33 min

Det förfallna huset i Strömstad, där polisen gjorde tillslag förra veckan, har fungerat som bostad för illegala arbetare förut. För fem år sedan dömde räddningstjänsten ut huset efter en liknande räd.

Redan hösten 2011 dömde räddningstjänsten i Strömstad ut huset, och kommunen gjorde inga uppföljande kontroller.

– Vi har dålig uppföljning på den tillsynen från 2011 helt enkelt. Eftersom det finns ett gammalt rivningsbesked kan det vara så att vi trodde att det var på väg bort men så var inte fallet, säger Michael Olsson, chef för miljö- och byggförvaltningen på Strömstad kommun.

I oktober för drygt fem år sedan slog polisen till mot det förfallna huset. Där hittades 15 personer som bodde i huset samtidigt som de utnyttjades som billig arbetskraft i olika butiker. Då konstaterade räddningstjänsten att brandskyddet inte var tillräckligt och kommunen krävde bättring. Sedan utfördes inga fler kontroller.

Nu har alltså huset används på samma sätt igen. Det avslöjades när polisen slog till i torsdags. Utnyttjandet av utsatta människor var mer utbrett än vad polisen trodde säger Miran Shwan, gruppchef på gränspolisen:

– Det var inte riktigt vad vi hade räknat med, att det skulle vara den omfattningen som vi såg då, säger han.

Åtta personer från framför allt Mellanöstern, utan tillstånd att arbeta i Sverige togs i förvar, och nu fortsätter polisens utredning. 2011 blev det ingen brottsutredning kring svart arbetskraft, men det har det blivit den här gången.

Arbetsgivaren som utnyttjat den billiga arbetskraften är misstänkt för brott mot utlänningslagen som kan leda till ett fängelsestraff, men även arbetstagarna kan bli misstänkta för brott:

– Det kan de bli, men för arbetstagarna handlar det om ett bötesbrott, säger Miran Shwan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista