Möte om översvämningshotat Vänersborg

1:29 min

Idag, måndag, träffas politikerna i Vänersborg för att diskutera översvämningsriskerna för staden. Stora delar av Vänersborg kan nämligen komma att hamna under vatten visar en ny forskningsrapport som hamnat på politikernas bord.

Ett av områdena som är extra utsatt är Sanden, som är ett attraktivt ställe för nya byggprojekt. Marie Dahlin, kommunalråd i Vänersborg vill gärna att det byggs bostäder på Sandenområdet och ser inte översvämningsriskerna som ett hinder.

– Vi är inte helt eniga, alla politiker i den frågan. Men för mig och mitt parti är Sanden prio ett i vår kommun. Då är ju översvämningsrisken ett bekymmer, men å andra sidan känner jag att kan man bygga i Holland så kan man väl bygga i Vänersborg, säger Marie Dahlin.

Idag är Sanden en tom gräsmatta med utsikt över Vänern. Här hålls det ibland bilbingo och snart kan det komma att stå bostadshus här. Men att bygga här är ett riskprojekt om man ser på översvämningsriskerna. I framtiden kan hela området att stå under vatten. På gräset vid sjökanten sitter Örjan Jävermo och fiskar, han har precis flyttat till Vänersborg och tycker att det vore tråkigt om hans fiskeplats försvann under vatten.

– Men det är ju sånt som man inte kan göra något åt. Vattnet kommer att stiga, det gör det ju i havet också om isen smälter.

Vänersborgaren Susanne Johansson tycker att Sanden är en vacker plats men hon motsätter sig politikernas planer om nya bostadsbyggen i riskdrabbade översvämningsområden.

– De har ju byggt lite längre bort, för att det är så vackert här. Men finns det översvämningsrisker tycker jag inte att de ska bygga på Sanden.

Cajsa Vingros Carlson

cajsa.carlson@sverigesradio.se
0522-670046

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista