• I serien ”En dag med…” möter vi olika människor inom hälsofältet. Här träffar vi patologen Janos Vasko under hans arbetspass på Sunderby sjukhus i Norrbotten. Socialstyrelsen har larmat om att bristen på patologer nu är så stor att många sjuka får vänta på bekräftelse om de har drabbats av olika sjukdomar - för det är just det som är en patologs uppgift, att analysera prover från människor som misstänks ha fått t ex cancer. Reporter: Helene Almqvist

 • Hur går det till idag, när någon som bedömts sjuk av sin ordinarie läkare, sen ska få sin arbetsförmåga utredd för eventuell sjukpenning eller sjukersättning? Reporter Helene Almqvist har åkt till västsverige och träffat journalisten Maria, som fick skära en fruktsallad för att få sin arbetskapacitet bedömd. Hon fick avslag på sin ansökan om sjukpenning på halvtid.

 • Vad är normalt – och vem bestämmer det? Vi går på jakt efter det normala och möter Birger Forsberg, överläkare och utredare vid Stockholms Läns Landsting, Elisabeth Årdahl-Eriksson, specialistläkare vid Linköpings universitetssjukhus laboratorium för klinisk kemi, Tusse Lande, casting director och psykiatern Alexander Wilczek. Reporter: Helene Almqvist

 • Runt om i Sverige så ägnas föredrag och temadagar åt ämnet ”kärlekens kemi”. Det är Kemiåret 2011, som passar på att slå ett slag för kemins medverkan i kärlekens processer. Reporter Helene Almqvist slank in på en där Anna-Lena Ström, forskare i neurokemi, föreläste och ringde även upp professor Jonas Bergqvist för att fånga hans kärlekstankar.

 • En del människor är fenomenala på att se sammanhang och samband, på att lägga saker på minnet och klura ut komplicerade gåtor - helt enkelt på att dra slutsatser. Men vad bottnar en sådan talang i? Helene Almqvist söker svaret med hjälp av kriminalkommissarie Bosse Norgren, vid Rikskriminalpolisen i Stockholm.

 • En liten träningstrend, som vi sett smyga fram på senare år, är den där folk ger sig ut, utanför sportpalatsen, för att på olika sätt använda sig av en mer naturlig miljö för sin träning. Parkour, där man nyttjar staden för sin träning är en variant, stenåldersträning en annan. Då är det naturen som används för att få fart på fysiken! Julia Ilke tar med reporter Helene Almqvist på en runda av denna nygamla träningsform.

 • När vi äter ett stenhårt päron, så tuggar vi på ett rätt annorlunda sätt jämfört med när vi stoppar i oss en sked mjuk gröt. Kraften och riktningen på vårt tuggande anpassas till födan, men vad är det egentligen som styr det? Och hur påverkas tuggandet om våra tänder ersatts med broar och implantat? Sådan spännande forskning pågår vid Karolinska institutet under ledning av docent Mats Trulsson. Reporter: Helene Almqvist

 • Både andelen skönhetsoperationer och botoxinjektioner har skjutit i höjden de senaste decennierna, åtminstone i väst. Detta trots att ingendera metod är helt ofarlig. Men nu tycks det som att lite mer naturliga vägar att förbättra sitt utseende är på inmarsch. Åtminstone om man ska tro trendspanarna för 2011. Vår reporter Helene Almqvist har rest till England och fått en tui-na ansiktsmassage av Sarah Pritchard. Tui-na är en mångtusenårig kinesisk teknik som förespråkarna menar att med fördel kan användas i kosmetiskt syfte. 

 • Att oväntade biverkningar dyker upp när en ny medicin eller ett nytt vaccin lanseras, hör inte till vanligheterna. Men det händer, som tycks fallet med sjukdomen narkolepsi. Åtminstone så säger det europeiska läkemedelsverket nu att narkolepsiutbrotten skulle kunna ha ett samband med svininfluensavaccinet pandemrix. Så, hur går det egentligen till när vacciner provas ut? Vi har besökt Mälarsjukhuset i Eskilstuna där professor Lars Rombo leder sådana studier.

 • När termometern drar sig neråt 10,15, 20-minusstrecket, då fryser många av oss - men alla blir kalla på lite olika sätt. Så, tänk om det fanns ett sätt att klä sig individuellt korrekt, så att säga! Tänk om det fanns en teknik och beprövad mätmetod som snabbt kunde registrera hur och var just du är känslig för kyla!?

  Precis något åt det hållet är det som Ulla Juntti och Anders Linné på Performance in Cold håller på att utveckla i samarbete med Institutionen för Hälsovetenskap vid Luleå Tekniska Universitet.

 • Det där med att hitta livsmening är inte alltid så lätt, oavsett ålder. När vår reporter Helene Almqvist grubblar över meningen och när det blir lite för tungt, då tar hon gärna trapporna upp till sin – fyra decennier äldre – granntant Barbro Ringquist, en äkta 85-plussare.

 • När någon vill gå ner i vikt, då uppstår gärna diskussionen om det är viktigare att öka träningsgraden eller att minska på maten. Det var när en gäst i Kropp & Själ påstod att träning inte är någon bra viktminskningsmetod, som vår reporter Helene Almqvist satte igång att försöka reda ut det hela. I jakten på den ultimata viktreduceringsmetoden så har hon pratat både med docenten och fetmaexperten Thomas Kjellström samt med dietisten och lektorn Agneta Andersson.

 • Den är lite skambelagd, sjukdomen. Så många schizofrena vill inte alls prata med utomstående om sitt liv, inte offentligt i alla fall. Och dessutom kan det vara svårt att göra det, när tankarna kastar sig än hit, än dit. Men en som lever mitt i sjukdomen och som ofta berättar om den - därför att han tycker att det är så väldigt viktigt att vi andra får en förståelse för schizofrenin, är Olof Lundgren i Bollnäs.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista