Eftersnack v34 Bakslag för amningen

Övning ger färdighet. En sanning som gäller för de flesta sysslor. Men när det gäller sånt som amning så finns ingen plats för träning utan det är skarpt läge som gäller direkt. Bebin är hungrig nu, det spelar igen roll att din kropp just har genomgått en enormt påfrestande förlossning. Många nyblivna mödrar blir chockade och drabbas av prestationsångest när amningen krånglar i början. Amningsfrekvensen i Sverige har gått stadigt nedåt under de senaste femton åren. Är hälsoargumenten så starka att de motiverar amning till varje pris? I programmet träffade vi bland annat Johanna som i efterhand ångrar att hon höll fast vid amningen så länge trots att hon mådde så dåligt av det. Är närigsvärdet i bröstmjölken så högt att det är värt att offra mammans mentala välmående? Amning är en fråga som många har åsikter om.

Nästa vecka frågar vi oss om insekter till middag kan vara lösnigen på framtidens matförsörjning. Vad tror du? Skulle du kunna tänka dig att käka gräshoppor till middag? Maila gärna kropp@sr.se

Vi hörs, Ulrika

”Apropå att Sofia tror att mammor inte har koll på att amningen kan vara svår... Jag var medveten om det och jag tror många med mig är det - på mvc finns det info om amning och den tar upp att det mycket väl kan vara svårt, inget självklart.

För min del var det inte omedvetenhet som orsakade problem med amning! Min dotter hade helt enkelt för litet tag vilket i sin tur gör att man lättare får såriga bröst som inte läker och i vårt fall fick min dotter inte i sig tillräckligt med mjölk trots att hon åt ofta, eftersom hon inte sög på "rätt sätt". Jag fick djupa variga sår och så småningom svamp av amningen men kämpade ändå länge för att det skulle funka, mycket pga all info om hälsoeffekterna men framför allt om anknytningen - jag var rädd för att hon inte skulle knyta an, vilket är helt absurt när jag tänker på det såhär i efterhand. Men om man läser om amning, pratar med experter osv så är det väldig fokus på anknytningen och DET snarare än en omedvetenhet från min sida satte griller i mitt huvud och gav mig skuldkänslor och ångest. På Bvc sa man att jag skulle ta av mig på överkroppen och göra likadant med min dotter vid varje matning för att anknytningen skulle fungera...! Bara det att när min dotter somnat av maten fick jag sitta där o frysa för hon vaknade om jag försökte flytta mig... Och om hon vaknade var jag ju tvungen att pumpa ur mer mjölk (jag använde inte ersättning i början eftersom jag ju läst om bröstmjölkens hälsoeffekter...), och att pumpa ur mjölk när man nyligen pumpat, ja alla ni som ammat eller pumpat förstår nog... Huh!

Det som är konstigt är att det i litteraturen som jag fick fr Bvc står om alla positiva effekter om amningen, och sedan ung. att ersättning är precis lika bra - men jag är ju inte dum. Om amningen är bättre skriv det då, berätta fakta! Problemet är att författarna tar in en massa känslor och ska få alla att känna sig nöjda... Är det lika bra (amning/ersättning) så skriv det på direkten - inte i ett avsnitt som ska få oss som inte lyckas att "känna oss bättre". För min del blev det bara tomma ord, eftersom jag först läst om allt positivt som amningen ger...

Vet inte vad andra som haft problem tycker om Bvc:s amningsmomentet men det här är iaf min upplevelse av det hele. N”

”Hej,

Lyssnade på reprisen av kropp och själ idag sön 26/8.

Tanken slår mig att detta känns som ett I-landsproblem, att inte behöva amma, att inte "försaka" sin kropp, att inte känna sig låst av ett barn....och så vidare.

Argumentet att det (kanske) bidrar till ett mer jämställt samhälle där kvinnor får mer tid för sin karriär, det tycker jag är bra.

Dock väcker detta många frågor hos mig.

Varför skaffar vi barn och vad är det som gör ett barn måste vara ens biologiska barn?

Om vi nu vill minimera tiden vi lägger på barn för att behålla vår individuella frihet, varför kan vi inte adoptera istället?

Det skulle ju även vara rätt riktning sett till problemet med överbefolkning kontra jordens resurser.

Eller är de biologiska betingelserna, de djuriska drifterna i oss, så starka att vi inte ens ifrågasätter dem?

Är det en mänsklig skyldighet att bidra med biologiska barn till befolkningen?

Ibland tror jag att vi inte riktigt tänker efter före.

Varför vill jag ha barn?

Är det kanske förväntan från samhällets värderingar, av egoistiska skäl eller helt enkelt för att man tror att just ens egna arvingar kan skapa en bättre värld?

Som sagt så väcker det många frågor.

Kontentan är nog dock att jag tycker att fler skulle ställa sig frågan varför och inte bara, maskinellt, se det som nästa steg i livet, något man gör för att man är mogen eller för att gå vidare med, för att inte vara misslyckad....för nåt måste ju vara fel om man inte har biologiska barn....eller?

Kanske är även det är något djuriskt, att inte föda upp sin egen avkomma är något svagt, att det är den starke som för sina strängar av DNA vidare, att vi i slutändan inte är speciellt tänkande varelser utan precis som resten av djuren på denna planet.

Skulle kunna fortsätta med mer tankar och frågor men nu är det till att ta vara på denna regniga söndag :)

Tack för ett bra program och en fantastisk radiokanal!

Med vänlig hälsning,

M”

”Kropp o själ. Jag fick barn för tio år sen med snitt. Hade jag inte fått stanna på BB fem dagar efter snittet hade jag nog inte fått igång ammningen så bra. Fick bra hjälp där för det var väldigt frustrerande och jag ville bara dö när jag inte fick till det. Att amma var självklart för mig. Låt nyblivna mammor få stanna längre och få den proffshjälp som finns där. Det behövs, om inte alla ska välja nappflaskan vid motgång i ammningen. P”

”Inte konstigt att amningen går ner, när de budskap som ges till allra största delen består av  skräckhistorier om hur gräsligt och förskräckligt det är att amma. När jag fick barn i mitten av 1990-talet upplevde jag att amning i allmänhet framställdes som okomplicerat och positivt, och det spelade säkert roll för vilka förväntningar jag hade: Jag var förväntade mig att amningen självklart skulle gå bra, och det gjorde mig lugn. (Däremot var jag skräckslagen inför själva förlossningen, men det är en annan historia. Som gravid fick man höra MÅNGA skräckhistorier om läskiga förlossningar...) K”

”Hej!

Jag håller helt och hållet med barnläkare Mats Reimers uttalanden i programmet. Skillnaderna mellan bröstmjölk och ersättning är faktiskt mycket små och det finns ingen anledning att kräva av alla kvinnor att de helst ska amma. Tyvärr tar inte svenska myndigheter eller svensk vård detta till sig - de tycker att kvinnor har en skylldighet att skydda sina barn från varenda risk, oavsett hur liten risken är eller hur stor kostnaden är för modern. A”

”Amning programmet idag var väldigt bra seriöst och med olika innehåll,som gav mig mycket kunskap och insikter.Väldigt trevligt dessutom.”

”Hej!

Jag önskar att jag fått info om "amningspuckeln" vid 4 mån. Då hade jag vetat att det blir bättre snart. Första barnet ammade jag till just 4 mån, sedan "tog mjölken slut" trodde jag. Med andra barnet var jag förberedd på "amningspuckeln" så jag höll ut någon vecka. Produktionen tog fart och jag helammade tvåan till 6 mån och fortsatte delamma till 1 år, 4 mån.

M”

”Hej! Lyssnar just nu på programmet om amning. Har haft många funderingar kring detta då jag följt mina barn, som fått barn. Numera jäktas mödrarna på och ska hem så snabbt efter förlossningen. De hinner inte landa i sin nya situation innan vardagsbestyren tar över. Med lite längre tid på BB skulle de kunna få stöttning för att komma igång och få svar på frågor kring amningen. Kraven är stora på dagens nyblivna mödrar. Jag tror att fler skulle må bättre av en lugnare start. Om man ändå inte känner att man vill amma har man åtminstone fått ta beslutet i lugn och ro.

Vänligen E”

”Hej!

Jag växte upp då mammor och ammor ammade de små barnen som diade sina mammor och ammor.

Amma = ge di. Fortfarande i SAOL tolfte upplagan.

Vänligen W”

”Eftersom de allra flesta pojkar (unga män) i Sverige tidigare intelligenstestades i samband med mönstringen inför lumpen under den tidigare obligatoriska värnplikten för män så bör det väl vara tämligen enkelt att undersöka huruvida upp- och nergångar i amningspopularitet mellan olika perioder avspeglar sig i skillnader mellan genomsnittlig intelligens över tid. Även om det händelsevis skulle vara så att testen har ändrats över tid så bör det vara rätt enkelt att se statistiska mönster. Varför har man inte gjort detta - eller om det gjorts, varför får vi inte höra hur det förhåller sig? Är det för känsligt? Det handlar ju om miljontals unga män över många årtionden så det statistiska urvalet måste vara extremt bra. Har svårt att tänka mig någon bättre studie, trots att den kvinnliga halvan av befolkningen inte ingår i en sådan studie. Varför tar man inte reda på fakta på detta sätt? S”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".